LOS ANGELES - De door Marion Jones gewonnen medailles bij de Spelen van Sydney 2000 worden teruggegeven aan het internationaal olympisch comité IOC.

Dat heeft Jim Scherr, directeur van het Amerikaans olympisch comité USOC, maandagavond bevestigd. Jones moest haar drie gouden en twee bronzen plakken inleveren na dopingbekentenissen.

Het USOC eist van Jones daarnaast een betaling van meer dan 100.000 dollar, geld dat ze eerder zou hebben verdiend aan winstpremies. Jones bekende vorige week dat ze rond de Spelen van Sydney de spierversterkende steroïde THG heeft gebruikt. Daarop moest ze haar medailles inleveren, hetgeen maandag gebeurde.

"Ze zullen worden teruggegeven aan het IOC zodat ze aan de juiste winnaars kunnen worden gegeven", zei Scherr. Jones ontving maandag ook een formele schorsing van twee jaar, maar de atlete had vrijdag al haar afscheid van de atletiek aangekondigd.

Estafette

Het USOC zal ook atleten die met Jones in estafettenummers medailles wonnen vragen die terug te geven. "In onze opinie zijn ook die medailles op een oneerlijke manier verdiend", aldus Scherr.

De Griekse sprintster Ekaterini Thanou lijkt nu één van de gouden medailles van Jones te gaan ontvangen als nummer twee van de 100 meter in Sydney. Dat zou pikant zijn want Thanou werd vier jaar later door het IOC voor twee jaar geschorst nadat ze een motorongeluk had gefaked als excuus voor het missen van een dopingcontrole.