AMSTERDAM - Martin van Geel had zich maandag duidelijk voorgenomen om niet met modder richting Henk ten Cate te gooien. De technisch directeur van Ajax kon echter niet verbergen dat hij zich behoorlijk door de met onmiddellijke ingang naar Chelsea vertrokken oefenmeester in de steek gelaten voelt.

"We wilden het seizoen graag afmaken met Henk", lichtte Van Geel toe. "Zijn vertrek komt natuurlijk op een heel vervelend moment. Toch vonden we dat we moesten meewerken aan een vertrek."

"Henk wilde gewoon naar Chelsea. Dan is het een te groot risico om hem hier te houden. Dat kan ook nadelige gevolgen hebben."

Ongelukkige timing

Van Geel noemde de timing van Ten Cate ongelukkig. "Hij vertelde me afgelopen dinsdag dat hij met Chelsea had gesproken. Hij vroeg of we mee wilden werken aan een vertrek. Twee dagen later speelden we tegen Dinamo Zagreb."

"Ik weet niet of de onrust rond Ten Cate de uitslag van de wedstrijden tegen Dinamo Zagreb en Sparta nadelig heeft beïnvloed. Dat kan je nooit bewijzen. Ik weet wel dat het nakende vertrek van Ten Cate ook een belangrijk onderwerp in de spelersgroep was."

Vervelend

Van Geel: "Henk heeft het op nationaal niveau redelijk gedaan. We misten de titel vorig seizoen op een doelpunt en ook nu staan we tweede. Internationaal is het helaas allemaal niet zo goed gelopen. Henk heeft Ajax wel beter laten voetballen. Nogmaals, van ons had hij niet weg gehoeven. Dit is een heel vervelend moment."