AMSTERDAM - Ajax en Chelsea hebben een akkoord bereikt over de onmiddellijke overgang van trainer Henk ten Cate naar de Londense club. Dat meldt Ajax op zijn website.

Volgens de club moeten Ten Cate en Chelsea nog wel tot een persoonlijk akkoord komen. Ajax verwacht dat dit niet lang op zich zal laten wachten.

Over een eventuele afkoopsom zijn geen mededelingen gedaan.

Een seizoen

Ten Cate is ruim een seizoen bij Ajax actief geweest. Voor de hoofdrol in Amsterdam verliet hij de belangrijke positie van co-trainer onder Frank Rijkaard bij Barcelona.

Beker

Bij Ajax won Ten Cate de nationale beker en twee Johan Cruijff-schalen. Hij werd twee keer uitgeschakeld in de kwalificatie van de Champions League. Dit seizoen volgde daarop ook nog eens een snel einde aan het avontuur in de UEFA-Cup.

Grote handicap voor Ten Cate in de aanloop naar dit seizoen was dat topspelers als Wesley Sneijder (Real Madrid) en Ryan Babel (Liverpool) kort voor het begin van de competitie werden verkocht. Ten Cate is de zesde trainer in negen jaar die vroegtijdig bij Ajax vertrekt.

Bij Chelsea, beschikkend over één van de sterkste selecties ter wereld, werd onlangs de Israëliër Avram Grant aangesteld als vervanger voor de vertrokken José Mourinho. Het is de bedoeling dat Grant als manager nu de contacten naar buiten gaat onderhouden, terwijl Ten Cate de directe leiding op het trainingsveld krijgt.

Opvolger

Technisch directeur van Ajax Martin van Geel verwacht dat hij snel een tijdelijke opvolger van Henk ten Cate kan aanstellen. Hij benadrukte maandag dat Ajax waarschijnlijk een interim-trainer krijgt die nu al bij de Amsterdamse club werkzaam is. "De beste coach voor de lange termijn is nu niet beschikbaar", stelde Van Geel.

Opties

De technisch directeur moet waarschijnlijk uit twee voorname opties kiezen. Hij zou Ten Cate tijdelijk kunnen vervangen door Adrie Koster.

De geboren Zeeuw traint op dit moment het belofteteam van Ajax. Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk kunnen in dat geval assistent-trainer van Ajax blijven.

Spijkerman en Groenendijk

Van Geel kan ook beslissen dat Spijkerman en Groenendijk de leiding over het eerste elftal krijgen. Een derde maar minder waarschijnlijke optie is dat Frank de Boer aan het eerste elftal wordt toegevoegd. Hij is nu jeugdtrainer bij Ajax.

Van Geel sluit niet uit dat de nieuwe interim-trainer het seizoen afmaakt. "De beste coach voor Ajax werkt op dit moment bij een club of nationale bond. Dat is in de winterstop waarschijnlijk ook nog het geval. Het zou dus heel goed kunnen dat we aan het einde van dit seizoen pas een trainer voor de lange termijn kunnen aantrekken. We willen namelijk alleen de allerbeste coach naar Ajax halen."