HEERENVEEN - Afonso Alves heeft zondag in het duel van SC Heerenveen met Heracles Almelo liefst 7 goals gemaakt.

De spits was daarmee bijna helemaal verantwoordelijk voor de overwinning van de Friezen, die uiteindelijk opliep naar 9-0. Alves kreeg in de slotfase een publiekswissel, zonder dat er iemand in zijn plaats op het veld verscheen.

Record

Het aantal van 7 goals in één duel is een record in de eredivisie, nooit eerder scoorde een speler vaker dan 6 keer in één wedstrijd. Henk Schouten was weliswaar ooit goed voor 9 goals, maar toen (1956) werd nog gespeeld in twee hoofdklassen.

Het eredivisierecord stond tot zondagmiddag op naam van 4 spelers. Johan Cruijff, Marco van Basten, Dirk Lammers en Piet Kerkhoffs waren allen goed voor zes goals in één duel. Cruijff en Van Basten deden dat in dienst van Ajax. Kerkhoffs voor SC Enschede en Lammers voor DOS.

Hattrick

Alves maakte al binnen achttien minuten een zuivere hattrick. De Braziliaan, die vorige week zaterdag in de verloren uitwedstrijd met Feyenoord (2-0) na rust zijn rentree maakte in de eredivisie, rondde tweemaal een Friese aanval af en schoot tussendoor raak uit een vrije trap.

Vorig seizoen maakte Alves in vier wedstrijden drie of meer treffers voor SC Heerenveen en werd hij topscorer van Nederland met 34 doelpunten.