ROTTERDAM - Trainer Henk ten Cate wilde zondag na het gelijkspel tegen Sparta (2-2) niet zeggen of hij voor het laatst bij Ajax op de bank had gezeten.

"Dat is ook niet aan mij", aldus de oefenmeester. "Volgens mij is het nu een zaak tussen Ajax en Chelsea."

Afkoopsom

De club uit Londen wil Ten Cate graag voor de komende drie seizoenen als veldtrainer vastleggen. Chelsea heeft echter met Ajax nog geen overeenstemming over een afkoopsom voor Ten Cate bereikt. "Als dat wel gebeurt, dan bestaat de kans dat ik weg ga", verklaarde de oefenmeester van Ajax.

Technisch directeur Martin van Geel wilde nog niet vooruitlopen op een spoedig vertrek van Ten Cate.

"We hebben afgesproken dat we hier pas iets over zeggen, wanneer we ook wat te melden hebben. Dat is nu nog niet het geval."

Opvolgers

Van Geel reageerde daarom ook niet op een kort lijstje van mogelijke opvolgers. Omdat geschikte kandidaten als Marco van Basten en Frank Rijkaard nog vastliggen, is de kans groot dat Ajax een interim-trainer in de eigen gelederen zoekt.

Adrie Koster beschikt van alle trainers in de opleiding van Ajax over de meeste ervaring. Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk fungeren op dit moment als assistent van Ten Cate. Frank de Boer beschikt ook over de vereiste papieren.

Spreekkoren

De aanhang van Ajax nam tijdens de uitwedstrijd bij Sparta al vast duidelijk stelling: "Henkie rot op en neem Jaakke en Colin mee", schalde het door het uitverkochte Kasteel."

Ten Cate had de spreekkoren ook gehoord. "Wat moet ik daar op zeggen? We hebben onder mijn leiding in 41 duels 92 punten gehaald. En we hebben ook meer dan 100 keer gescoord", aldus de coach die met Ajax tot twee keer toe de Champions League miste.

Dinamo Zagreb

Ten Cate zag het puntenverlies bij Sparta niet los van de nederlaag van afgelopen donderdag tegen Dinamo Zagreb.

"Dat was een enorme dreun. We hebben toen ook een enorme krachtsinspanning geleverd. Al spelen we tegen Sparta gelijk omdat we tot twee keer toe dom een doelpunt weg geven. Dat mag niet gebeuren."

Ten Cate wilde niet reageren op de vraag waarom hij niet als trainer van Ajax om de titel blijft strijden.

"Ik heb al weer genoeg over Chelsea gezegd. Of ik niet teleurgesteld ben in het bestuur dat kennelijk wel over een afkoopsom wil onderhandelen? Nee hoor, dat is niet het geval."