ARNHEM - Volgens trainer Bert van Marwijk maakt Feyenoord bijna elke week progressie. In de uitwedstrijd zondag tegen Vitesse was weinig te merken van enige vooruitgang.

Een doelpunt van de geboren Arnhemmer Nicky Hofs was voldoende om de onmachtige thuisploeg uit te schakelen: 0-1.

Koppositie

Feyenoord keerde door de zesde overwinning in de zevende competitiewedstrijd terug op de eerste plaats, met dank aan stadgenoot Sparta dat Ajax bedwong (2-2).

De heroverde koppositie was een royale beloning voor een middelmatige wedstrijd, die Van Marwijk ongetwijfeld de nodige stof tot napraten geeft.

Slordig

Feyenoord begon dramatisch aan de wedstrijd. De Rotterdamse ploeg speelde in de eerste helft afwachtend, slordig en traag.

Al na zes minuten, toen het halve elftal aan de bal in de fout was gegaan, reageerde Van Marwijk furieus langs de lijn.

Van Marwijk

Het was zeker niet de eerste keer dat Feyenoord dit seizoen slap opende. Met zijn gezicht op onweer dook Van Marwijk bij het rustsignaal als eerste de catacomben in. Opnieuw moest hij een donderspeech afsteken om zijn lankmoedige ploeg op te peppen.

Ook Vitesse wilde of kon het spel niet maken. De eerste helft in het zeker niet uitverkochte Gelredome was door de passieve houding van beide ploegen niet om aan te zien.

Meer dan een paar halve kansjes voor zowel Vitesse als Feyenoord leverden de eerste 45 minuten niet op. De keepers Piet Velthuizen en Henk Timmer kwamen niet in grote problemen.

Hofs

Zoals het vermeende titelkandidaat betaamt, durfde Feyenoord na de rust wel het initiatief te nemen. Het was uitgerekend Nicky Hofs die tegen zijn oude club de ban brak. De kleine middenvelder scoorde in de 55e minuut beheerst na een bekeken pass van Roy Makaay (0-1).

De laatste speelde acht seizoenen voor Vitesse, ook in de jeugd, maar kwam nog nooit in actie in het Gelredome. Vlak voor de opening van het Arnhemse stadion in 1997 verhuisde hij voor veel geld naar Tenerife.

Makaay

Makaay, die weer uiterst gedoseerd speelde, had na een uur de opgebloeide wedstrijd kunnen beslissen. Hij tikte de bal echter tegen Velthuizen aan. Daardoor bleef de spanning in het Gelredome, met open dak, lang hangen.

Mads Junker miste in de 67e minuut een fraaie kans op de niet onverdiende gelijkmaker. De Deense spits schoot de bal recht in de handen van Timmer, die bij het uitverdedigen af en toe gevaarlijke capriolen uithaalde.

De Mos

Vitesse-coach Aad de Mos speelde in de slotfase met de offensieve invallers Yu Hai, Harrie Gommans en Onur Kaya alles of niets.

Meer dan een kopbal (over de lat) van Gommans leverde het Arnhemse slotoffensief niet op. Daardoor eindigde het duel voor het derde opeenvolgende seizoen in 0-1 voor Feyenoord.