SHANGHAI - Lewis Hamilton is nog geen wereldkampioen. De Brit leek de titel voor het grijpen te hebben in China, maar vergde teveel van zijn banden en belandde daardoor in de grindbak. Raïkkönen hield Alonso vervolgens van de zege zodat we met drie gaan strijden om de titel in de allerlaatste race van het seizoen.

Fernando Alonso hoopte vooraf op een wonder en de Spanjaard heeft er ook eentje gekregen. WK-leider Lewis Hamilton liet in China een unieke kans liggen om nu al de jongste wereldkampioen uit de geschiedenis van de F1 te worden. Hamilton ging te lang door op zijn eerste setje banden en kreeg daardoor problemen.

Toch heeft de jonge Brit zijn eerste opgave vooral aan zichzelf te danken. Hamilton reed met zijn kapotte band te snel de pitlane in, verloor daar de controle over zijn gehavende McLaren en kwam vast te zitten in de grindbak.

Pech voor Massa

Bij de start van de race zag alles er nog heel goed uit voor Hamilton. De Brit behield zijn eerste plaats en zag teamgenoot Alonso geen plaatsen winnen. De Spanjaard ging wel even voorbij de Ferrari van Felipe Massa, maar kon de Braziliaan niet lang achter zich houden.

Uiteindelijk zou Alonso toch voor Massa eindigen. De Braziliaan verloor namelijk veel tijd na zijn eerste pitstop. Net toen de Ferrari-rijder voor gewone banden koos, begon het opnieuw te regenen. Hij verloor daardoor zoveel terrein dat hij na de laatste pitstop van de Alonso nog steeds net achter de McLaren zat. Massa kon teamgenoot Raïkkönen dus geen extra bonus bezorgen.

Derde hond

Dankzij zijn zege maakt Raïkkönen nog steeds kans op een eerste wereldtitel. De Fin reed in China een goede en vooral verstandige race. In de beginfase leek hij het tempo van leider Hamilton niet te kunnen volgen, maar Raïkkönen spaarde vooral zijn regenbanden. Daardoor maakte Hamilton nauwelijks een kans om ‘The Iceman’ achter zich te houden toen het opnieuw begon te regenen.

Met nog één race te gaan zijn er nu nog drie rijders die kans maken op de titel. Hamilton staat ondanks zijn opgave in China nog steeds op pole positie. De Brit telt nu vier punten voorsprong op regerend wereldkampioen Alonso. Raïkkönen volgt op zeven punten, maar kan door de gespannen situatie binnen McLaren, nog steeds de spreekwoordelijke derde hond worden.

Toro Rosso schittert

Raïkkönen en Alonso zijn niet de enige winnaars dit weekend. Ook Toro Rosso kan een feestje bouwen. Na hun pech in Japan scoorde het kleine team deze keer met beide wagens punten. De jonge Sebastian Vettel werd knap vierde voor de Honda van Jenson Button. Teamgenoot Vitantonio Liuzzi won het gevecht met Nick Heidfeld en David Coulthard om de zesde plaats.

Door hun geweldig resultaat is het protest tegen het punt van Spyker in Japan meteen overbodig geworden. Het Nederlandse team behaalde deze keer overigens geen glorie. Adrian Sutil liet zich verrassen door de regen en knalde hard van de baan. Teamgenoot Sakon Yamamoto bleef wel op het circuit, maar werd kansloos laatste.