NOORDWIJK - Ze speelden in totaal 87 interlands waarin ze 45 doelpunten maakten. Patrick Kluivert kan zaterdag tegen Tsjechië zelfs het doelpuntenrecord van Dennis Bergkamp (37) evenaren. Toch wil de combinatie Kluivert/Van Nistelrooij onder Dick Advocaat maar niet vlotten. Voor het cruciale EK-kwalificatieduel zette de bondscoach beide topspitsen dan ook op scherp.

"Ik verwacht dat ze er staan", zei Advocaat donderdag in het spelershotel in Noordwijk. "Ze hebben de kwaliteiten elkaar aan te vullen. Ik denk daarom dat de combinatie uitstekend kan werken. Het is er nog niet uitgekomen, maar dat komt vooral doordat ze maar drie of vier keer onder mij samen hebben gespeeld. Ik denk niet dat het een ego-probleem is."

Aanvalsduo

De koele cijfers: Kluivert en Van Nistelrooij speelden inderdaad niet vaak samen onder Advocaat. Tegen Engeland speelden ze 64 minuten. Kluivert scoorde toen een keer. Tegen Noorwegen speelden ze een helft, waarin ze beiden niet scoorden. Tegen Wit-Rusland speelden ze 70 minuten. Kluivert scoorde een keer. In de vorige interland, tegen Argentinië speelden ze beiden 45 minuten en kwamen ze niet tot scoren.

Van Nistelrooy

In totaal speelden de spitsen 224 minuten samen. Opvallend is dat Van Nistelrooij nog niet tot scoren kwam met Kluivert als compaan in de spits. Hij baalt daar stevig van. "Van Nistelrooij heeft zelf het idee dat de middenvelders meer moeten aansluiten, bepalend is wat zij doen vindt Ruud", aldus Advocaat. "Kluivert gaat er wat makkelijker mee om."

Naast Kluivert en Van Nistelrooij heeft Advocaat nog drie topspitsen: Roy Makaay (topscorer in Spanje), Pierre van Hooijdonk en Jerrel Hasselbaink. Advocaat kondigde aan dat hij een van hen op de tribune zet, waarschijnlijk Makaay of Hasselbaink.

Scherpschutter

De coach kiest voor spitsen die elkaar aanvullen. Daarom is Van Nistelrooij/Makaay geen optie, omdat zij diepe spitsen zijn. Advocaat: "Van Nistelrooij is bij Manchester United echt de scherpschutter, daar is hij ook voor gemaakt. Kluivert is de tweede spits, bij Barcelona speelt hij ook meer naar de bal toe. Hij heeft een vrije rol, gaat zelf op zoek naar de ruimte en voelt zich daar prettig bij."

EK-eindronde

Bij winst op de Tsjechen zet Oranje een flinke stap op weg naar de EK-eindronde. Kluivert is erop gebrand uitgerekend in zo'n beladen wedstrijd het record van Bergkamp te evenaren en wellicht te breken. Hij had al eerder Bergkamp kunnen passeren, maar liever maakt hij bepalende doelpunten. Gunstig zijn de cijfers niet. Nederland scoorde in de vier vorige wedstrijden tegen Tsjechië niet meer dan een keer.