ROTTERDAM - Twee invallers hebben Excelsior zaterdagavond de eerste overwinning van het seizoen bezorgd. Sebastiaan Steur en Johan Voskamp scoorden in de laatste tien minuten.

Voor Steur was het zijn eerste optreden dit seizoen, na een hardnekkige blessure. Voor Voskamp was het al zijn derde treffer. Excelsior lijkt eindelijk af te rekenen met de zwakke start van het seizoen. De bekerwinst op VVV-Venlo werd vorig week gevolgd door het eerste punt in de competitie, door een curieuze 3-3 bij Roda JC.

NEC boekte tegen Willem II (1-0) de eerste overwinning. Veel vertrouwen bleken de spelers van beide clubs er echter nog niet door te hebben opgedaan, want de wedstrijd voltrok zich in een laag tempo.

Improductiviteit

NEC mocht het meest aanspraak maken op de overwinning. Maar ook de terugkeer van Jeremain Lens, die hersteld was van zijn kuitblessure en vroeg in de tweede helft de zwakke Hongaar Adam Hrepka kwam vervangen, kon de Nijmeegse improductiviteit niet opheffen.

Jhon van Beukering, Brett Holman en de na de warming-up niet fit verklaarde Tim Janssen werden node gemist. De ploeg van trainer Mario Been kwam in zeven competitiewedstrijden pas twee keer tot scoren.

Slotfase

Na de rust ging het tempo iets omhoog en was de beste kans bestemd voor Excelsior, maar doelman Gabor Babos pareerde de slappe inzet van Tjeerd Korf. NEC had een licht veldoverwicht, maar de machteloze aanval kon de talrijke fans, die tegen een gereduceerd tarief waren meegereisd, niet plezieren.

In de slotfase kreeg de Gelderse ploeg het deksel op de neus. Steur verraste Babos met een hard schot en de andere invaller, Voskamp, bepaalde in blessuretijd de eindstand zelfs nog op 2-0.