EINDHOVEN - Aan de hand van Danny Koevermans heeft een slordig spelend PSV zaterdagavond met 3-0 gewonnen van de Brabantse buurman Willem II. De voormalig aanvaller van AZ maakte de eerste twee goals.

Ook bij PSV toont Koevermans zijn waarde als doelpuntenmaker. De spits scoorde vorig seizoen in dienst van AZ - waar hij zondag afscheid neemt - liefst 22 keer. Toch was er voor hem geen toekomst in Alkmaar, waar hij hard botste met Louis van Gaal. De oefenmeester zag in de productieve midvoor geen basisspeler. Tot groot ongenoegen van de speler zelf.

Gewild

De topclubs stonden in de rij om de goalgetter - nu al goed voor vier goals - over te nemen. Aanvankelijk leek Feyenoord hem in te lijven, maar de Rotterdammers konden niet voldoen aan de hoge transferprijs. Nadat PSV Arouna Koné van de hand deed, was de prijs - 7 miljoen euro - geen probleem meer en scoort Koevermans nu in Brabantse dienst.

Internationaal

In de wedstrijd tegen Willem II werd weer eens duidelijk dat er een groot verschil zit in de wijze waarop PSV in de eredivisie acteert en hoe de ploeg zich internationaal weert. In Europa kiest trainer Ronald Koeman steevast voor een middenveld met enkele verdedigend ingestelde voetballers. In de Nederlandse competitie speelt de club dit seizoen in een veel aanvallender samenstelling.

Opstelling

Koeman stelde tegen de Tilburgers de sterkst mogelijke voorhoede op, al leidde dat niet tot spectaculair voetbal. Jefferson Farfan, Koevermans en Danko Lazovic werden vanaf het middenveld nog ondersteund door Kenneth Perez, ook meer een aanvaller dan een middenvelder. Jason Culina en Timmy Simons zorgden in de middenlinie voor de balans.

"Het gebeurt wel vaker dat je als coach iets in je hoofd hebt dat er dan niet uitkomt. Het was de eerste keer dat we met alle drie de aanvallers speelden. We hadden echter veel moeite met het defensieve blok van Willem II", legt Koeman uit.

Selectie

PSV heeft dit seizoen ook een selectie waarin Koeman kan wisselen van speelwijze. Vorig seizoen was de spelersgroep van de landskampioen erg smal. Vooral in offensief opzicht had de coach nauwelijks de mogelijkheid tot wisselen. Nu is dat anders: zowel in de aanval als op het middenveld heeft Koeman genoeg keuze. Otman Bakkal en Ismail Aissati startten het duel tegen Willem II zelfs als bankzitters.

Niet overtuigend

PSV voetbalde tegen Willem II echter niet overtuigend. Het tempo lag veel te laag om de zwakke Tilburgers naar een grote nederlaag te spelen. Toch had PSV het nooit écht lastig in het Philips-stadion, daarvoor ontbrak het Willem II aan kwaliteit. De ploeg van trainer Dennis van Wijk vocht vorig seizoen lang tegen degradatie en staat ook nu - met vijf punten - in de gevarenzone.

"Het was te vlak van onze kant", aldus Koeman. "Het was de bedoeling om heel aanvallend te spelen, maar dat is niet gelukt. Wat we in ons hoofd hadden, namelijk spektakel bieden, is er niet uitgekomen. We hebben echter wel drie goals gemaakt. Dan moeten we verder maar niet zeuren. Het was een regelmatige zege zonder goed spel."

Zorgvuldiger

Als PSV wat zorgvuldiger was geweest met de kansen, dan was de score in Eindhoven veel hoger uitgevallen. In de tweede helft kregen de Eindhovenaren nog een handvol goede mogelijkheden om Willem II op een grotere achterstand te zetten. Alleen Farfan scoorde nog na de pauze: hij krulde een vrije trap achter doelman Kenneth Vermeer: 3-0.

"Ondanks het feit dat we niet goed speelden, hadden we na de pauze zeker nog drie keer moeten scoren. Maar goed, aan de andere kant winnen we wel met 3-0. Daar ben ik dan wel tevreden over", aldus Koeman.