WHITE PLAINS - Atlete Marion Jones heeft vrijdag voor een rechtbank in White Plains, New York, bekend veelvuldig dope te hebben gebruikt. De voormalig olympisch kampioene riskeert daarmee een gevangenisstraf.

Ze gaf toe eerder tegen officiële instanties te hebben gelogen over de affaire.

Rechtbank

In haar verklaring voor de rechtbank sprak de 31-jarige atlete van het gebruik van de steroïde THG, geproduceerd door het inmiddels ontmantelde laboratorium Balco.

Opvallend was de periode waarvan ze sprak, september 2000 tot juli 2001. De Spelen begonnen half september van 2000.

Medailles

Jones won vijf olympische medailles op de Spelen van Sydney. Drie daarvan waren van goud. In een eerdere brief aan haar familie, recentelijk onthuld door de Washington Post, had ze gezegd eerder in aanloop naar dat evenement verboden middelen te hebben gebruikt. Vanaf 1999.

Na de Sydney Games ging het minder met Jones. Ze nam nog wel deel aan de Olympische Spelen Athene, maar leverde in de Griekse hoofdstad geen opzienbarende prestaties. Gebruik van verboden middelen bleef ze echter altijd ontkennen.

Inleveren

De kans bestaat dat Jones na haar bekentenissen de medailles van Sydney moet inleveren. Het Internationaal Olympisch Comité zei de zaak in de Verenigde Staten met grote belangstelling te volgen.

Verklaring

"Voor de Spelen van Sydney ben ik begonnen met het gebruik van het betreffende middel", verklaarde Jones, die kort later haar afscheid als atlete aankondigde.

"Mijn trainer gaf me het middel zonder te zeggen wat het was. Pas in 2003 ben ik me gaan realiseren wat er precies aan de hand was geweest."

Schaamte

In tranen verklaarde ze buiten de rechtzaal aan haar verzamelde fans zich diep te schamen. "Ik heb jullie vertrouwen beschaamd. Ik heb jullie bedrogen", zei Jones.