ZEIST - Marco van Basten ergert zich aan de kritiek die is ontstaan na de moeizame overwinning van Oranje op Albanië (0-1) in september.

Voor de verandering begon de bondscoach de persconferentie vrijdag niet met het voorlezen van de namen van zijn selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Roemenië en Slovenië. Eerst wilde hij een statement maken.

Content

"Sommigen reageerde verontwaardigd dat wij zo content waren na die zege. Wedstrijden tegen landen als Albanië zijn altijd moelijk. Ik ben nog steeds blij en tevreden met de zes punten die we toen tegen Bulgarije en Albanië hebben behaald."

"Ook moet ik mijn spelers een compliment maken voor de inzet en discipline in die duels. Het staat goed. Ik ben tevreden over de manier waarop taken worden uitgevoerd."

Deelname

Door die twee overwinningen is Oranje nagenoeg zeker van deelname aan het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Mogelijk is het Nederlands elftal door de goede resultaten bij de loting zelfs een van de groepshoofden.

"Dat vind ik wel grappig", reageerde Van Basten. "Er is veel kritiek, maar we zijn straks misschien wel gewoon groepshoofd."

Maduro

De bondscoach haalde Hedwiges Maduro na bijna zestien maanden terug bij Oranje. De Ajacied speelde op het WK van 2006 (0-0) tegen Argentinië voor het laatst in het Nederlands elftal. Naast Maduro is ook Arjen Robben terug in de selectie.

De aanvaller van Real Madrid ontbrak sinds maart bij Oranje wegens een knieblessure. "Robben is een welkome aanvulling voor elk team", oordeelde Van Basten. "We moeten bekijken of hij nu het niveau heeft om ons te versterken."

Vennegoor of Hesselink

Jan Vennegoor of Hesselink moest noodgedwongen afzeggen wegens een hamstringblessure. "Ik denk dat Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt de rol van breekijzer op hun manier ook prima kunnen invullen", aldus Van Basten.

Doelman Edwin van der Sar is ondanks een teenblessure wel van de partij. Van Basten: "Ik heb Edwin vanmorgen nog gesproken. Hij gaf zelf aan erbij te kunnen zijn. Of hij in actie kan komen, moeten we afwachten."

"Van der Sar zal zelf aangeven of hij kan spelen of niet. De blessure is ongeveer te vergelijken met de blessure die hij in augustus had tijdens de vriendschappelijke interland tegen Zwitserland."

Bewust

Van Basten selecteerde bewust een groep van 24 spelers. "Om dezelfde redenen als vorige keer. Nu kunnen we goed trainen en blessures opvangen."

De bondscoach moet tegen Roemenië flink improviseren. Spelmakers Robin van Persie en Wesley Sneijder zijn geschorst, net als verdediger Mario Melchiot.

Het drietal traint tot donderdag wel eerst mee, daarna krijgen ze een weekeinde vrijaf om zich vervolgens te melden voor de voorbereidingen op het duel met Slovenië.