ZEIST - Bondscoach Marco van Basten heeft voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Slovenië 24 spelers geselecteerd.

Van de voorlopige groep van 27 vielen doelman Boy Waterman (AZ), verdediger Tim de Cler (Feyenoord) en aanvaller Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) af.

Oranje speelt op 13 oktober in Constanta tegen Roemenië, vier dagen later is Slovenië in Eindhoven de tegenstander. Voor het eerste duel zijn Robin van Persie, Wesley Sneijder en Mario Melchiot geschorst. Het drietal behoort wel tot de selectie.

Gele kaart

Binnen de selectie zijn acht spelers van het Nederlands elftal bij een gele kaart in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië op zaterdag 13 oktober geschorst voor het aansluitende duel tegen Slovenië op woensdag 17 oktober.

Dat zijn Giovanni van Bronckhorst, Klaas-Jan Huntelaar, Kew Jaliens, Nigel de Jong, Joris Mathijsen, Ruud van Nistelrooij, Clarence Seedorf en Rafael van der Vaart.

Tegen Roemenië mist bondscoach Marco van Basten Robin van Persie, Wesley Sneijder en Mario Melchiot door een schorsing. Het drietal mag tegen Slovenië wel weer meespelen.

De selectie van het Nederlands elftal:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax) en Henk Timmer (Feyenoord).

Defensie: Khalid Boulahrouz (Sevilla), Wilfred Bouma (Aston Villa), André Ooijer (Blackburn Rovers), Urby Emanuelson, John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Joris Mathijsen (HSV) en Mario Melchiot (Wigan Athletic).

Middenveld: Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Nigel de Jong, Rafael van der Vaart (HSV), Hedwiges Maduro (Ajax), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (AZ).

Aanval: Ryan Babel, Dirk Kuijt (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben en Ruud van Nistelrooij (Real Madrid).

Play-offs

Marco van Basten vindt dat er serieus moet worden nagedacht over de voortzetting van de play-offs in het Nederlandse betaalde voetbal. De bondscoach van Oranje reageerde daarmee op de uitschakeling van bijna alle Nederlandse clubs in de UEFA Cup donderdag.

"Het is erg treurig", aldus Van Basten. "Het was een zwarte dag voor het Nederlandse voetbal. Veel spelers krijgen nu niet de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen op internationaal niveau."

Kalender

"We moeten ons afvragen of we goed bezig zijn met het voetbal", zei de bondscoach verder. "De kalender wordt alsmaar voller. Clubs moeten steeds meer wedstrijden voetballen. Het doel van de play-offs was om het Nederlands voetbal naar een hoger niveau te brengen, maar als dit het resultaat is, moeten we ons op ons hoofd krabben."

Door de vroegtijdige uitschakeling van de meeste eredivisieclubs mogen op termijn minder Nederlandse teams deelnemen aan de Europese toernooien. Eerder al kwam PSV-directeur Jan Reker met een plan tot een gewijzigde competitie-opzet. Hij wil de eredivisie terugbrengen naar zestien teams en ook een andere opzet van de play-offs. Reker reageerde daarmee op de plannen van UEFA-voorzitter Michel Platini voor de Champions League. "Reker had dat plan beter eerst intern kunnen bespreken", aldus Van Basten vrijdag.

Slimme zet

Het ging Van Basten te ver om de uitschakeling van de Nederlandse clubs een direct gevolg van de play-offs te noemen. "Ik wil alleen aangeven dat we ons af moeten vragen of het een slimme zet is geweest. Dit was een plan van de clubs, niet van de KNVB. De play-offs waren hoofdzakelijk een idee van mensen die met geld in hun hoofd zitten. Het gaat niet om de hoeveelheid wedstrijden, maar om de kwaliteit ervan."

Seedorf

Clarence Seedorf wil volgend jaar meedoen aan het Europees kampioenschap voetbal én de Olympische Spelen. Dat vertelde bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje en het Olympisch elftal vrijdag.

"Seedorf heeft me gebeld", aldus De Haan. "Hij gaf aan allebei de evenementen te willen meemaken. Ik kies in mei pas mijn dispensatiespelers voor de Olympische Spelen. Tegen die tijd kijken we wat verstandig is."