ENSCHEDE - FC Twente is in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA Cup uitgeschakeld door Getafe. In Enschede werd het woensdagavond 3-2 in Enschedees voordeel, net voldoende voor de Spanjaarden na de eerdere zege (1-0) in Madrid.

De Enschese formatie werd vooral uitgeschakeld door een eigen man, Blaise N'Kufo. De spits, na Jan Jeuring de productiefste in de geschiedenis van de club, miste bij een voorsprong van 1-0 na ruim een uur eerst een strafschop en kreeg even later wegens slaan de rode kaart.

Daardoor kon Getafe het duel alsnog naar zich toe trekken. De beslissing viel in extra tijd. In de 93e minuut miste Manu ook een strafschop voor Getafe. Daarna sloegen de Spanjaarden toe via Belenguer en Granero. Dat Orlando Engelaar en Ramon Zomer tegen het einde nog voor de Twentse zege zorgden deed er niet meer toe.

Opdracht

Rutten had zijn elftal aanvankelijk "gedoseerd aanvallen" als opdracht meegegeven. Op jacht gaan naar een doelpunt, zonder de defensieve taken te verwaarlozen. Daarin slaagden de Enschedeërs in het eerste deel aardig.

FC Groningen

FC Groningen heeft het donderdagavond in Florence niet gered. De noorderlingen hoeven zich echter voor de uitschakeling door Fiorentina in de UEFA Cup totaal niet te schamen. De ploeg van trainer Ron Jans streed voor wat het waard was.

De nog ongeslagen nummer drie van de Serie A maakte pas na de verlenging (1-1, evenals twee weken in de Euroborg) in de strafschoppenreeks het verschil: 4-3. Voor de Nederlandse ploeg misten Evgeni Levtsjenko en Marnix Kolder.

Vrije trappen

FC Groningen, dat met enkele vrije trappen onrust veroorzaakte in het Italiaanse strafschopgebied, kwam in de 31e minuut goed weg. De lepe Mutu knalde vanuit kansrijke positie op de onderkant van de lat. Met schoten van Goran Lovre (zijnet) en Evgeni Levtsjenko (over) bewees het gedoseerd spelende FC Groningen kort daarna dat het moreel nog ijzersterk was.

Met de ruststand van 0-0 kon Jans goed leven. Hij wilde in Florence zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven om in de slotfase hopelijk nog toe te slaan. Met Koen van de Laak voor de onzichtbare Marcus Berg trachtte Jans na de rust zijn ploeg een extra impuls op het middenveld te geven.

Ingreep

De ingreep van Jans bleek een meesterzet. In de 54e minuut gaf Van de Laak een hakballetje op Erik Nevland, die met een prachtig schot in de draai de bovenhoek vond, 0-1.

De verrassende voorsprong leek FC Groningen uit balans te brengen. Fiorentina kreeg meer ruimte en profiteerde in de 59e minuut van de slechte dekking in de Nederlandse defensie. Mutu schoot raak (1-1) waarna het boeiende duel opnieuw begon. Met wisselende kansen in de slotfase (Van de Laak, Christian Vieri, Lovre) viel aan de verlenging niet te ontkomen.

Brutaal

Het fysiek en mentaal sterke FC Groningen speelde in de extra tijd brutaal op winst. Fiorentina zocht het vooral in de geliefde counter. Lovre (twee keer) en invaller Pazzini en Semioli waren dicht bij een treffer. Strafschoppen moesten uiteindelijk de beslissing brengen, met Mutu als maker van het laatste doelpunt: 4-3.