ALKMAAR - Met de terugkeer van een vijftal geblesseerde spelers wilde AZ donderdag de negatieve tendens doorbreken. De Alkmaarders slaagden niet in hun opzet.

Ook tegen FC Paços de Ferreira overtuigde het tobbende elftal van trainer Louis van Gaal geen moment. Dankzij een doelpuntloos gelijkspel tegen de nummer voorlaatst uit de Portugese competitie plaatste AZ zich wel voor het vierde achtereenvolgende seizoen voor de groepsfase van de UEFA Cup. Het eerste duel hadden de Noord-Hollanders met 1-0 gewonnen.

Seizoen

Met het resultaat redde AZ het seizoen. In de competitie is het zicht op een hoge eindklassering voorlopig ver weg. AZ verloor in de eerste zes duels al elf punten en staat daarmee ook op de elfde plaats. Het bekertoernooi is al voorbij na een nederlaag van 1-0 bij eerstedivisionist Cambuur Leeuwarden.

Van Gaal vond een groot gedeelte van de de kritiek op zijn ploeg onterecht. "Het is niet zo slecht als iedereen zegt", zei hij daags voor de return tegen Paços nog maar eens. De trainer vertrouwt erop dat het op termijn weer goed komt met zijn ploeg, maar tijd krijg je in het dagelijkse topvoetbal nauwelijks meer.

Van Gaal

Zittend op de bank zal ook Van Gaal donderdag zijn geschrokken. Waar de oud-bondscoach de voorbije wedstrijden als excuus mocht opvoeren dat hij de nodige spelers miste door blessures, was dat donderdag niet het geval. Naast de langdurig uitgeschakelde Stijn Schaars, Gijs Luirink en Joey Didulica, ontbrak alleen de Italiaanse spits Graziano Pellè wegens een botkneuzing in zijn knie. Verder was de selectie compleet.

Ook David Mendes da Silva zat na zeven maanden afwezigheid weer op de reservebank. Hij mocht het laatste kwartier zelfs meedoen, omdat Maarten Martens uitviel. Eerder was ook al Moussa Dembélé met pijn naar de kant gegaan.

Niveau

Zelfs de elf beste spelers van AZ halen op dit moment geen hoog niveau. Voetballers die vorig seizoen imponeerden, zijn de juiste vorm kwijt. Bij Julian Jenner mislukt bijvoorbeeld bijna elke actie. Ook Demy de Zeeuw en Ryan Donk grossieren in fouten. Pijnlijker is misschien wel dat de nieuwkomers eveneens teleurstellen. De Braziliaanse spits Ari liet ook donderdag geen moment zien waarom AZ zoveel moeite deed hem naar Alkmaar te halen.

Dat AZ de groepsfase van de UEFA Cup opnieuw bereikte, dankte het vooral aan een gunstige loting. Paços plaatste zich vorig seizoen met veel geluk voor het eerst in de geschiedenis voor Europees voetbal. Dat die prestatie een uitzondering was, blijkt nu wel. Paços won in de eigen competitie nog geen wedstrijd en staat gedeeld laatste.

Kleine ploegen

AZ is momenteel niet in staat om kleine ploegen weg te spelen. Over twee wedstrijden gezien, was de kwalificatie voor de tweede ronde zelfs nauwelijks verdiend te noemen. Het late doelpunt van Sébastien Pocognoli in de uitwedstrijd bleek donderdag van cruciaal belang. AZ had via Julian Jenner kort voor tijd de beste kans, maar ook Paços kwam er af en toe gevaarlijk uit.

Door het doelpuntloze gelijkspel evenaarde AZ het record van Ipswich Town. De Engelsen bleven in het verleden 31 Europese thuisduels op rij ongeslagen. AZ staat nu ook op dat aantal. Als de Alkmaarders het record alleen in handen willen krijgen, is verbetering op korte termijn noodzakelijk.