AMSTERDAM - Ajax heeft een beleidsplan waarin staat dat de club bij de beste zestien clubs van Europa wil horen. De Amsterdammers konden donderdag in de verloren thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb (2-3) echter niet voorkomen dat ze zich al vroeg in oktober volledig op het nationale voetbal moeten concentreren.

Een beeldverslag van de Nederlandse clubs in Europa.

Ajax verloor de tweede ontmoeting met de kampioen van Kroatië in de eerste helft van de verlenging toen Mandzukic binnen drie minuten voor 0-2 en 0-3 zorgde. De twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar waren daarna alleen nog maar voer voor de cijferaars. Het laatste doelpunt van de spits viel in blessuretijd van de verlenging.

Uitwedstrijd

Ajax, dat de uitwedstrijd in Zagreb nog won (0-1), mocht als excuus voor de uitschakeling aanvoeren dat Dinamo een ploeg is, die ook op het allerhoogste Europese podium allesbehalve op de lachspieren zou werken. De Amsterdammers hadden tijdens de twee verloren duels met Slavia Praag al bewezen dat zij in de Champions League in elk geval weinig te zoeken hebben.

Ajax leed de afgelopen vijftien maanden onder Ten Cate tijdens internationale wedstrijden eigenlijk alleen maar gezichtsverlies. De formatie verloor niet alleen van FC Kopenhagen en Slavia Praag in de voorronde van de Champions League. Espanyol en Werder Bremen gaven Dinamo Zagreb vorig jaar ook al het goede voorbeeld.

Overeind

Ten Cate bleef met zijn formatie in Europa eigenlijk alleen overeind tegen ploegen van het kaliber Zulte Waregem en Austria Wien. Toch is de kans groot dat de oefenmeester volgende week al promotie maakt. Chelsea wenst Henk ten Cate het liefst al volgende week aan de trainerstaf toe te voegen.

De leiding van de club uit Londen wil dat de coach van Ajax zich net als tijdens zijn periode bij Barcelona tot de veldtrainingen beperkt. Avram Grant moet Chelsea rond de wedstrijden in de media vertegenwoordigen.

Toekomst

"Ik wil niet over mijn toekomst praten", zei Ten Cate na de uitschakeling. "Nee, ik wil ook niet zeggen dat ik tot de winterstop blijf. Ik voel me wel net als de spelers schuldig aan deze uitschakeling. Ik wil er ook op wijzen dat Ajax de laatste vijf jaar in Europa al slecht presteert."

Ajax overleefde sinds 1989 wel altijd de eerste ronde van de UEFA Cup. "Het is ook heel erg dat we het niet hebben kunnen redden", treurde Ten Cate. "Ik vind het echter ook niet reëel om te zeggen dat we bij de beste zestien clubs van Europa moeten horen. Dan kun je allemaal wel zeggen, maar dan moet je wel de beste spelers kunnen behouden."

Spelers

Ten Cate: "Op deze manier lopen we vaak achter de feiten aan. Ook na dit seizoen vertrekken er waarschijnlijk weer een paar goede spelers bij Ajax. Het kan bijna niet anders of hun vervangers hebben niet direct hetzelfde niveau. Dan is het heel moeilijk om Europees ver te komen."

Uitgeschakeld in Europa