HELSINGBORG - Heerenveen is op ontluisterende wijze uitgeschakeld in het toernooi om de UEFA Cup. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek was donderdagavond in Zweden niet in staat om tegen een middelmatige ploeg als Helsingborgs IF de zege van 5-3 in Heerenveen te verdedigen.

De club verloor met maar liefst 5-1. Invaller Gerald Sibon redde in de slotfase de Friese eer.

Verdediging

Heerenveen heeft al het gehele seizoen problemen in de verdediging maar dat het team in Zweden zo schutterde, was onbegrijpelijk. De Friezen, met spits Afonso Alves voor het eerst dit seizoen in de basis, faalden in de achterste linie volledig.

En dat was niet de eerste keer dit seizoen. In de eerste wedstrijd tegen Helsingborgs IF gaf Heerenveen door knullig verdedigen een voorsprong van 3-0 weg. Daardoor kon bij de Zweden voormalig Feyenoorder Henrik Larsson uitgroeien tot smaakmaker in beide duels met drie treffers.

Beginfase

Opmerkelijk genoeg kende Heerenveen in de beginfase nog geen enkel probleem met Helsingborgs IF. De Friezen gaven de thuisploeg geen ruimte om de spitsen Larsson en Razak Omotoyossi aan het werk te zetten. Zelf was Heerenveen ook niet gevaarlijk, maar dat was bij een stand van 0-0 van minder belang.

Maar vanaf de twintigste minuut ging alles mis bij Heerenveen. De verdediging greep tot drie keer toe slecht in en de Zweedse ploeg strafte dat genadeloos af. Heerenveen mocht zelfs blij zijn dat de schade beperkt bleef tot 3-0 door treffers van Larsson, Andreas Dahl en Omotoyossi. Bovendien knalde Rene Makondele ook nog eens op de lat.

Tweede helft

In de tweede helft wist Heerenveen wat het moest doen: twee keer scoren om een afgang in Europa te voorkomen. Zover kwam het niet. In de 51e minuut maakte Makondele 4-0 en werd het vervolg voor Heerenveen een martelgang. Omotoyossi maakte 5-0, daarna Sibon 5-1.

Alves hoefde de roemloze aftocht van Heerenveen niet tot het einde toe mee te maken. De Braziliaan mocht een kwartier voor tijd al naar de kant.