RIJSWIJK - De Nederlandse trainers Huub Stevens, Dick Advocaat en Martin Jol hebben zich donderdagavond met hun clubs verzekerd van een lange winter met Europees voetbal.

Hamburger SV (Stevens), Zenit Sint Petersbrug (Advocaat) en Tottenham Hotspur (Jol) bereikten donderdag de groepsfase van de strijd om de UEFA Cup.

Het door Nederlandse spelers gedomineerde Hamburger SV bereikte de volgende ronde zonder al te veel problemen. Met aanvoerder Rafael van der Vaart, Joris Mathijsen en Nigel de Jong in de basis versloeg HSV voor eigen publiek het Bulgaarse Litex Lovetsj met 3-1.

Popov

De Duitsers, die de uitwedstrijd al met 1-0 hadden gewonnen, schrokken alleen even toen Robert Popov de bezoekers in de 38e minuut op 0-1 bracht. José Paolo Guerro herstelde kort voor en na de rust de hiërarchie met twee treffers: 1-1 en 2-1. De goed spelende Van der Vaart zorgde zelf voor 3-1, waarna hij zich liet vervangen.

Martin Jol kon met Tottenham wel een goed resultaat gebruiken. De Nederlander staat bij de Engelse club na een hele magere seizoenstart zwaar onder druk, maar zag zijn ploeg in Larnaca niet imponeren tegen het nietige Cypriotische Anorthosis Famagusta. Uiteindelijk redde routinier Robbie Keane een gelijkspel met een late treffer. Tottenham had de Cyprioten twee weken geleden wel een kopje kleiner gemaakt: 6-1.

Advocaat

Dick Advocaat plaatste zich ook zonder al te veel problemen voor de volgende ronde. Met Zenit Sint Petersbrug hield hij Standard Luik van zich af. In Luik eindigde het duel donderdag in 1-1. Zenit had het eerste duel met 3-0 gewonnen.

Standard kwam donderdag in de eerste helft nog wel op 1-0. Na de rust werd het moeilijker voor de Belgen de marge te vergroten. Standard-speler Oguchi Onyewu kreeg in de 50e minuut rood. Zenit kwam in de tachtigste minuut op gelijke hoogte door Pavel Pogrebnjak.

Van Bommel

Mark van Bommel blijft voorlopig ook in Europees verband actief. Met de Duitse koploper Bayern München omzeilde hij in Portugal de lastige klus Belenenses. Bayern München won met 2-0, iets beter dan de magere 1-0 die de topclub twee weken geleden voor eigen publiek voorschotelde. Luca Toni en Hamit Altintop zorgden in de tweede helft voor de Beierse treffers.