RIJSWIJK - Vijf Nederlandse gaan donderdag op jacht naar een ticket voor de groepsfase van de UEFA Cup. Op papier hebben FC Groningen en FC Twente de zwaarste opdracht om de volgende ronde te bereiken.

Groningen begint bij Fiorentina met een lastige 1-1 van twee weken geleden als uitgangspunt, FC Twente moet thuis tegen het Spaanse Getafe een nederlaag van 1-0 zien weg te poetsen.

Voor Ajax, AZ en Heerenveen is het startpunt beter. Ajax won uit bij Dinamo Zagreb al met 1-0, AZ behaalde in Portugal tegen Pacos de Ferreira hetzelfde resultaat. Heerenveen verdedigt in Zweden tegen Helsingborgs IF een marge van twee doelpunten (5-3).

Huysegems

FC Twente mist tegen Getafe de geblesseerde aanvaller Stijn Huysegems en de geschorste Edson Braafheid (rood in het eerste duel). Trainer Fred Rutten wil gecontroleerd aanvallen tegen Getafe. "We mogen onze defensieve taken niet uit het oog verliezen."

FC Groningen treft het in de Italiaanse Serie A nog ongeslagen Fiorentina. "We kunnen in Italië geschiedenis schrijven", keek trainer Ron Jans vooruit. "Fiorentina kan de UEFA Cup winnen. Ik denk niet dat Groningen dat kan. We moeten er wel in geloven dat we een historisch resultaat tegen Fiorentina kunnen neerzetten. Anders zijn we bij voorbaat kansloos."

Stam

Ajax kan tot opluchting van trainer Henk ten Cate tegen Dinamo Zagreb weer beschikken over verdediger Jaap Stam. De routinier is hersteld van een knieblessure. "We zullen hem hard nodig hebben. Dinamo is een betere ploeg dan iedereen denkt", zei Henk ten Cate, de trainer die in de belangstelling van Chelsea zou staan.

AZ hoopt de sportieve crisis te bezweren met een klinkend resultaat tegen Pacos de Ferreira. Het kampioenschp is al ver weg voor de Alkmaarders, de beker helemaal verdwenen. David Mendes da Silva keert in de selectie terug na zeven maanden blessureleed. Ook Simon Cziommer, Ari, Barry Opdam en doelman Boy Waterman zijn van blessure hersteld.

Heerenveen

Trainer Gertjan Verbeek heeft bij Heerenveen een fitte selectie tot zijn beschikking. Probleemkind Afonso Alves start zeer waarschijnlijk voor het eerst dit seizoen in de basis. Verbeek weet dat Helsingborgs IF dezelfde problemen heeft als de Friezen: "Aanvallend sterk, verdedigend kwetsbaar. Van onderschatting is geen sprake, want 5-3 blijft link."