HEERENVEEN - Thialf wil op termijn de huidige ijstempel sluiten en een volledig nieuw stadion aan de rand van Heerenveen bouwen.

Directeur Jarko Nieweg van Thialf verwacht over twee maanden resultaten van een haalbaarheidsonderzoek naar de nieuwbouw, zo meldde hij woensdagavond.

Het huidige Thialf stamt uit 1967. Negentien jaar later werd het stadion overdekt. Volgens Nieweg had Thialf eigenlijk al veel eerder nieuw moeten bouwen.

In 2002 werd Thialf voor zo'n acht miljoen euro volledig gerenoveerd.

Sportstad

In diezelfde periode werd rond het Abe Lenstra Stadion van voetbalclub SC Heerenveen het zogenoemde Sportstad Heerenveen gebouwd. De directeur had graag gezien dat Thialf onderdeel van die Sportstad was geworden.

Na de peperdure renovatie ging Thialf bijna failliet. Doordat Aegon, Essent en de gemeente Heerenveen de aandelen van Thialf kochten werd het stadion gered.

Toekomst

De laatste jaren maakt Thialf kleine winsten, maar de lange termijn lijkt de toekomst minder positief. Mede doordat schaatsbanen elders steeds professioneler worden.

Het nieuwe Thialf zou onderdeel moeten worden van een soort attractiepark dat moet verrijzen langs het klaverblad dat de snelwegen A6 en A7 verbindt.