AMSTERDAM - Lance Armstrong vindt de straf die Floyd Landis heeft gekregen onbegrijpelijk. De zevenvoudig Tour de France-winnaar stelt dat Landis gewoon was vrijgesproken als hij voor een normale jury had gestaan, met Amerikaanse burgers.

Landis, die vorig jaar de Tour won, werd twee weken geleden door het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada veroordeeld tot een schorsing van twee jaar wegens dopinggebruik en moest zijn Tourzege inleveren.

Bij Landis werd in juli vorig jaar na afloop van de door hem gewonnen zeventiende etappe van de Tour een te hoog testosterongehalte gemeten.

B-staal

Kort daarop leverde de B-staal van het bloed van de Amerikaan dezelfde waarden op. Landis hield vol dat hij onschuldig was en stelde dat het Franse dopinglaboratorium in Châtenay-Malabry de controle op een onjuiste manier had uitgevoerd.

Armstrong, die tijdens zijn loopbaan ook vele dopingbeschuldigingen naar zijn hoofd kreeg, viel zijn landgenoot bij in diens kritiek op het laboratorium. Zelfs het Usada was het eens met de onjuiste uitvoering van de controles, maar desondanks liet het resultaat volgens de organisatie niets aan duidelijkheid te wensen over.

Doodstraf

"Als je iemand de doodstraf geeft, wat in essentie de straf is die Landis heeft gekregen, dan kun je geen genoegen nemen met slordige controles", reageerde Armstrong dinsdag tijdens promotiewerkzaamheden voor het eerst publiekelijk op de uitspraak in de zaak-Landis. "Dat hebben ze wel gedaan. Daarom begrijp ik helemaal niets van deze straf."

Over de staat van het wielrennen wilde Armstrong ook nog wel wat kwijt. "De sport gaat door een moeilijke periode, maar volgens mij geldt dat voor meer sporten. Je kan zeggen dat alle wielrenners valsspelers zijn. Maar weet je, je kan ook zeggen dat het Formule 1-team McLaren vals speelt." McLaren kreeg vorige maand honderd miljoen dollar boete voor spionage bij het team van Ferrari.

"Het is sport op het hoogste niveau. Het gaat om veel geld, trots en roem. Sporters gaan tot het uiterste", legt Armstrong uit. "Het is aan de overkoepelende organisaties en de politie om te zorgen dat de sport eerlijk en schoon is."