NIEUWEGEIN - De Nederlands triatlonbond (NTB) zet nu al koers richting de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Elf talentvolle triatleten zijn opgenomen in de Olympische selectie. Ze trainen vanaf deze week samen in het Nationaal Topsport Triatlon Centrum (NTC) in Sittard. Guido van Weert is aangesteld als hoofdtrainer.

Drie vrouwen en acht mannen maken vooralsnog deel uit van de groep. Het zijn Salissa de Vries, Birgit Berk, Annika Fangmann, Tim Dullaart, Gerbert van den Biggelaar, Lesley Derks, Luc van Es, Martijn Dekker, Bas Diederen, Edo van der Meer en Youri Severin.

Een lang gekoesterde wens van de NTB is met de oprichting van het NTC in vervulling gegaan, zegt bondsdirecteur Rembert Groenman. "Deze centrale aanpak stond ons al jaren voor ogen, maar het ontbrak ons aan de financiële middelen om het uit te voeren."

Het tekort aan geld bleek begin dit jaar ineens goed uit te pakken. De plannen van de NTB pasten naadloos in het streven van sportkoepel NOCNSF en het ministerie van VWS om Nederland permanent bij de beste tien sportlanden ter wereld te laten horen.

High Performance-project

"We zijn een zogeheten High Performance-project. Nu valt de triatlonsport nog buiten de top tien van de wereld, maar onze ambitie is om bij de wereldtop aan te haken en voor de top acht te gaan op de Olympische Spelen", aldus Groenman.

De bond richt zich op Londen 2012, omdat Peking 2008 veel te vroeg komt. Nog geen enkele Nederlandse triatleet heeft zich geplaatst voor de Spelen van volgend jaar. Sander Berk en Wieke Hoogzaad maken nog kans, maar dan moeten zij ieder nog wel een keer bij de beste tien eindigen in een wereldbekerwedstrijd.