ROME - De UEFA heeft Amsterdam en Eindhoven gepasseerd bij het toewijzen van de Europese voetbalfinales in 2004. De finale van de Champions League vindt volgend jaar plaats in het stadion van Gelsenkirchen en niet in de Amsterdam Arena. Voor de finale van de UEFA-beker kreeg het stadion van Göteborg de voorkeur boven het Philips Stadion. De Europese voetbalbond maakte woensdag de uitverkoren stadions bekend op een bijeenkomst in Rome.

Vooraf gaf Jeu Sprengers, bondsvoorzitter van de KNVB en penningmeester van de UEFA, de Nederlandse stadions al weinig kans. "Vorig jaar had Rotterdam de UEFA-bekerfinale, tussen Feyenoord en Borrusia Dortmund, daarom acht ik de kans niet groot op een nieuwe finale in Nederland", zei hij.

Hij kreeg gelijk. De UEFA koos voor het Duitse Gelsenkirchen en het Zweedse Göteborg. De Arena AufSchalke, thuisbasis van Schalke , is een hypermodern stadion met plaats voor 54.100 toeschouwers. Het Ullevi-stadion in Göteborg heeft een capaciteit van 43.000. Het stadion herbergde al twee keer eerder de finale van de UEFA-beker: in 1983 en in 1990.