NIEUWEGEIN - De Nederlandse volleybalsters hebben geen wildcard gekregen voor de World Cup. De internationale federatie FIVB heeft de twee uitnodigingen maandag toegekend aan Polen en de Dominicaanse Republiek.

Bij het toernooi volgende maand in Japan zijn drie toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen te verdienen. Joop Alberda, technisch directeur van de NeVoBo, reageerde teleurgesteld.

"Het is zonde. Na het goede optreden in de World Grand Prix was de kans zeker aanwezig dat we een wildcard zouden krijgen. Maar helaas was de concurrentie ook groot."

Verrast

De oud-bondscoach was niet echt verrast door de keuze voor de onttroonde Europees kampioen Polen. "Daar zit veel geld en het volleybal is immens populair. Alles wordt op televisie uitgezonden. Daarmee hebben ze duidelijk een voorsprong op ons. We wisten vooraf dat niet beide wildcards naar Europa zouden gaan. De Dominicaanse Republiek profileert zich altijd als aantrekkelijk team."

Pre-Olympisch kwalificatietoernooi

Alberda gaat ervan uit dat Nederland nu in november een pre-olympisch kwalificatietoernooi moet organiseren. Bij dit evenement kan Oranje deelname afdwingen voor het Europese OKT in januari in Duitsland.

Door de vijfde plaats afgelopen week bij het Europees kampioenschap liepen de vrouwen van bondscoach Avital Selinger naast de World Cup ook rechtstreekse plaatsing voor het OKT mis."We gaan de komende dagen rustig nadenken waar we de pre-Olympische kwalificatie willen houden. We hebben met Eindhoven, Almere en Rotterdam een paar opties."

Kans

De Nederlandse ploeg heeft met het laatste mondiale Olympische kwalificatietoernooi (OKT3) volgend jaar zomer in Japan nog een kans de Spelen te halen. Toelating hiervoor gaat via de wereldranglijst. Alleen de beste twee Europese landen die zich nog niet hebben geplaatst, mogen dan meedoen.

Door het missen van de World Cup kan Oranje echter geen punten meer voor de ranglijst verdienen. Concurrenten Polen en Servië, dat als finalist bij het EK ook meedoet aan de World Cup, kunnen dat wel.

Alberda

Alberda: "De vrouwen hadden deze landen achter zich gelaten door de eindzege in de World Grand Prix. Maar ze kunnen ons nu weer voorbijgaan. De keuze van de FIVB voor Polen maakt het wat dat betreft extra lastig voor ons. Het zal nog een moeilijke opgave worden om in Peking te komen."