NIEUWEGEIN - Naar verwachting krijgen de Nederlandse volleybalsters dinsdag duidelijkheid over een wildcard voor de World Cup. Technisch directeur Joop Alberda van de volleybalbond NeVoBo heeft dit maandag gezegd.

Bij het toernooi volgende maand in Japan zijn drie toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen te verdienen.

FIVB

Door de vijfde plaats bij het EK is Nederland afhankelijk van een uitnodiging van de internationale bond FIVB. Alleen de finalisten, Italië en Servië, kwalificeerden zich voor de World Cup.

"Ik ga ervan uit dat we dinsdag horen of de vrouwen een wildcard krijgen", zei Alberda. "We hebben behoorlijke concurrentie van landen als Polen en Rusland, maar het is aan de FIVB."

Kwalificatietoernooi

Als Oranje geen uitnodiging ontvangt, zal de bond volgens Alberda te horen krijgen dat Nederland een pre-olympisch kwalificatietoernooi moet organiseren. Hierin moeten de vrouwen van bondscoach Avital Selinger plaatsing voor het Europese OKT in januari in Duitsland afdwingen.

Volgend jaar zomer is het laatste mondiale olympische kwalificatietoernooi in Japan. Toelating hiervoor gaat via de wereldranglijst. Alleen de beste twee Europese landen die zich nog niet hebben geplaatst, mogen daaraan meedoen.

Concurrent

Alberda: "Helaas hebben we er met Servië een concurrent bij gekregen. We waren die ploeg voorbij gegaan door de eindzege op de World Grand Prix. Maar zij kunnen ons nu weer passeren omdat ze als finalist van het EK mogen meedoen aan de World Cup. Wat dat betreft wordt het een moeilijke opgave voor de vrouwen om in Peking te komen."