ROTTERDAM - Frank de Boer speelt zaterdag in De Kuip in Rotterdam tegen Tsjechië zijn 100e interland voor Oranje. De verdediger en aanvoerder (32) maakte zijn debuut op 26 september in de oefenwedstrijd in en tegen Italië, 1-0. "Honderd, ik vind het zó mooi klinken."

Sinds 15 november 2000 is hij recordinternational. In de oefeninterland tegen Spanje verbrak hij het record van Aron Winter, die op 84 caps staat. Van de 99 wedstrijden waren er 24 voor kwalificatie voor het wereldkampioenschap, vijftien voor kwalificatie voor het Europees kampioenschap, elf WK-duels, zeven EK-wedstrijden en 42 vrienschappelijke duels.

Hij scoorde twaalf keer en één keer in eigen doel. In zestig wedstrijden was De Boer aanvoerder. Hij won 56 wedstrijden, speelde keer gelijk en verloor veertien keer.

Strafschoppen

Na zijn debuut groeide hij zowel bij Ajax als het Nederlands elftal gestaag uit tot een van de beste verdedigers van Europa, met als hoogtepunt het WK 1998 in Frankrijk en het dieptepunt de dramatische uitschakeling op EURO 2000 in de halve finales door Italië. De Boer miste twee strafschoppen.

Hij speelde het EK in 1992 in Zweden, het WK 1994 in de VS, maar miste door een enkelblessure het EK 1996 in Engeland. Zijn beste wedstrijden als international waren op het WK in Frankrijk in het bloedhete Marseille tegen Argentinië (in de kwartfinales, waarin hij met een dieptepass Dennis Bergkamp vrij voor het doel zette en de 1-0 inleidde) en vooral tegen Brazilië, waarin Oranje na strafschoppen verloor.

Daarna haalde De Boer naar eigen zeggen nooit meer dat topniveau. Het EK volgend jaar in Portugal moet zijn afscheid worden, als international.