Er kan mogelijk geen Elfstedentocht gehouden worden tijdens de wisselweken voor de euro en het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Máxima, omdat de politie in die periodes onvoldoende mensen op de been kan brengen.

Volgens de commissaris van de koningin van de provincie Friesland. E. Nijpels, staat het echter niet bij voorbaat vast, dat er geen Elfstedentocht kan plaatshebben.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een brief naar alle provincies gestuurd waarin gevraagd wordt zeer terughoudend om te gaan met het houden van grote evenementen tijdens de Eurowisselweken in december en januari en het koninklijk huwelijk rond 2 februari. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is er geen sprake van een verbod. “We zullen alles in het werk stellen om, mocht het zich voordoen, het toch door te laten gaan.”

Volgens politiewoordvoerder R. Rambonnet van de Regio Friesland is er bij het Nationaal Coördinatie Centrum van de politie een verzoek ingediend om te kijken of er geen uitzondering gemaakt kan worden voor de Elfstedentocht. Rambonnet: “Het is maar zeer de vraag of dat gaat lukken.” De laatste Elfstedentocht was op 3 januari 1997. In 1985 en '86 vond de tocht plaats in de tweede helft van februari.

Sportweek Online