CHISINAU/ZEIST - Een week voor de EK-kwalificatiewedstrijd Moldavië - Nederland zijn de politieke spanningen in het verscheurde land hoog opgelopen. De regering en de nationale voetbalbond dreigen de wedstrijd te verplaatsen van Tiraspol naar de hoofdstad Chisinau wegens de strijd tussen de regering en de separatisten.

Tiraspol ligt in Transdnjestrië, de niet erkende onafhankelijke republiek van Moldavië. De afscheidingsbeweging weigert hardnekkig de president van Moldavië, Vladimir Voronin, toe te laten in hun regio. Daarop dreigde de regering de wedstrijd te verplaatsen naar de hoofdstad Chisinau, waar PSV een paar jaar geleden al eens speelde in de voorronde van de Champions League.

Niet in Tiraspol

Voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zou er een officiële wedstrijd worden gespeeld buiten Chisinau. "Maar zoals het er nu naar uitziet, spelen we niet in Tiraspol," zei een woordvoerder van de Moldavische bond. "Nog deze week valt de beslissing, omdat volgende week woensdag de wedstrijd al wordt gespeeld."

Een bijkomend probleem is dat het hoofdstedelijke stadion in Chisinau door de UEFA is afgekeurd. Het voldoet niet aan de eisen voor een interland. "Wij hopen met de financiële steun van de regering op tijd de nodige aanpassingen te kunnen verrichten, zodat er onder normale condities gespeeld kan worden," vertelde de woordvoerder.

Wel in Tiraspol

In een officieel persbericht kwam president Voronin niettemin later met een verrassende verklaring: "De wedstrijd moet in Tiraspol gespeeld worden, er moet geen vraagteken zijn over deze wedstrijd. We kunnen niet gaan leuren met zo'n belangrijk internationaal sportevenement. Ik ga zeer binnenkort naar Tiraspol, naar het stadion, als president van een verenigd land."

De KNVB gaat er vooralsnog vanuit dat de wedstrijd doorgaat. De bond is op de hoogte van de 'interne spanningen', aldus woordvoerder De Leede, "maar vooralsnog gaan we er vanuit dat wij er geen last van hebben."