AMSTERDAM - Richard Witschge gaat na dit seizoen weg bij Ajax. In een gesprek met trainer Ronald Koeman en technisch directeur Leo Beenhakker kreeg de middenvelder te horen dat hij geen nieuw contract krijgt. De Amsterdammer speelde sinds 26 oktober 1986 279 officiële wedstrijden voor Ajax.

Dit seizoen is Witschge definitief voorbijgestreefd door Maxwell, terwijl ook Sneijder en Van der Vaart aan de linkerkant kunnen spelen. Toch voetbalde hij (onder meer) al in zestien competitiewedstrijden en zeven Champions League-wedstrijden.

Uitlachen

Aan stoppen denkt Witschge, van 20 september 1969, nog zeker niet. "Dat doe ik pas als ze me uitlachen. Dat gebeurt nog niet. Maar ik voel me nog te fit en te goed, dat heb ik ook bewezen in de wedstrijden die ik dit seizoen heb gespeeld", verklaarde hij. "Ik wil zeker nog doorgaan, het maakt me niet uit of dat in Nederland is of in het buitenland. Het moet in m'n straatje passen."

Verrast over de mededeling van de technische staf was hij niet. Boos zegt hij ook niet te zijn. Althans, hij houdt zijn gevoelens goed verborgen. "Ik heb er nu niet veel over te zeggen, dat doe ik als ik vind dat de tijd rijp is. Ik merkte wel aan kleine dingetjes dat dit ging gebeuren. Maar ach, er zijn meer dingen in het leven."

In 1986 begon Witschge zijn loopbaan bij Ajax. Hij was een groot talent, maar werd door oud-trainer Beenhakker ook een exponent van de patatgeneratie genoemd. Niettemin haalde Johan Cruijff hem in naar FC Barcelona. Hij slaagde niet in Spanje, naar eigen zeggen ook door blessures. Daarna bloeide hij op in Frankrijk bij Bordeaux (van 1993 tot en met 1996), waar hij aan de zijde van Zinedine Zidane speelde en 'le grand patron' werd genoemd.

Blackburn

Een avontuur in Engeland bij Blackburn Rovers mislukte. In 1996 keerde hij terug naar zijn geliefde Ajax. Hij kwam in 2001 in conflict met trainer Co Adriaanse ("hij kan in de stront zakken") en werd verhuurd aan de Spaanse club Alavés.

In zijn carrière kwam hij vaak in botsing met coaches, zoals met Guus Hiddink. Witschge voelde zich vernederd door de toenmalige bondscoach en bedankte voor Oranje. Hij speelde 31 interlands.