STUTTGART - Paolo Bettini mag zondag in Stuttgart deelnemen aan de wegrace bij het wereldkampioenschap wielrennen. Dat heeft een rechter in Stuttgart vrijdag bepaald.

De organisatie van het WK wilde de Italiaanse titelverdediger weren omdat hij de in juni door de internationale wielrenunie UCI geïntroduceerde verklaring van goed gedrag niet wil ondertekenen. De UCI kent geen sanctie voor die houding.

De organisatoren verklaarden vrijdag het oordeel van het Landger icht Stuttgart" te betreuren, maar wel te accepteren.

Wens

"We houden ook na deze beslissing vast aan onze wens dat de UCI de op 26 juli 2007 overeengekomen anti-dopingregels naleeft", zei Wolfgang Schuster, burgemeester van Stuttgart.

"De vraag of Paolo Bettini hier mag starten is ook geen juridische maar heeft alles te maken met de geloofwaardigheid van de wielersport. De UCI moet zelf weten welk signaal ze met de start van Bettini, die steeds maar weigert de verklaring te ondertekenen, wil afgeven. Een teken van een nieuwe start is het in ieder geval niet."

ZDF

De tv-zender ZDF zal zondag de live-uitzending tot een kwartier beperken. Aanvankelijk was twee uur de bedoeling.

De Duitse zender besteedt in totaal op de slotdag maar 45 minuten aan het evenement uit protest tegen de almaar aanhoudende verhalen over doping en het startrecht van onder anderen Bettini. Een groot deel van de zendtijd zal worden besteed aan de dopingproblematiek.