ZEIST - De vrijdag wordt met ingang van het seizoen 2002/2003 de vaste speelavond van de Eerste Divisie, oftewel de eerste divisie van het betaald voetbal. De clubs, verenigd in de Coöperatie Eerste Divisie (CED), hebben met grote meerderheid een voorkeur uitgesproken voor eenzelfde speeldag.

De betaald voetbalorganisaties willen voorkomen dat er, zoals nu, op verschillende dagen wordt gespeeld. Nu zijn vaak de meeste duels op vrijdag maar wordt er ook nog uitgeweken naar de zaterdag, zondag of maandag. Uit oogpunt van herkenning voor het publiek, maar ook voor het scheppen van 'optimale randvoorwaarden' voor de zendgemachtigde, is gekozen voor een vaste speelavond.

Afgesproken is dat alle wedstrijden om 20.00 uur op vrijdag beginnen. Als door onvoorziene redenen geen mogelijkheid bestaat de wedstrijd op vrijdagavond af te werken, zal de KNVB gevraagd worden te bemiddelen. Alle clubs hebben zich solidair verklaard met de naleving van het genomen besluit van de CED.

Wensen van het publiek

Bij de besluitvorming is rekening gehouden met de wensen van het publiek. De supportersorganisatie SOVS vroeg zich echter in een eerder stadium af of de voorgenomen beslissing alle wedstrijden naar de vrijdag te schuiven, wel de juiste is. Volgens de SOVS is vrijdag een gewone werkdag voor de supporters, voor velen ook nog in de avond. Ook vindt de organisatie de concurrentie van bijvoorbeeld een eredivisiewedstrijd ongewenst.

"We hebben de belangen van de supporters laten meewegen. Anders hadden we het aanvangstijdstip wel op half acht gesteld", reageert Simon Kelder van Excelsior namens de clubs uit de eerste divisie op de kritiek van de SOVS. "Dat er op vrijdag minder bezoekers zouden komen, is ons uit onderzoek niet gebleken. Daarnaast, zoals het nu is, werkt het ook niet."

Kelder duidt daarmee bijvoorbeeld op de ontknoping van de strijd om de tweede periodetitel, die onlangs plaatsvond. Kanshebbers Dordrecht '90, Cambuur en Emmen speelden op verschillende avonden. Dordrecht speelde op vrijdag gelijk tegen Helmond Sport en moest tot zaterdagavond wachten tot Cambuur en Emmen het veld betraden. Uiteindelijk won Cambuur de periodetitel.

"We gaan heus niet aan de belangen van de supporters voorbij, maar het gaat er wel om dat de clubs kunnen blijven bestaan", stelt Kelder.