EINDHOVEN - De badmintonploeg van Zuid-Korea heeft zondag in Eindhoven voor de derde keer het wereldkampioenschap voor gemengde landenteams gewonnen. In de finale van het toernooi om de zogeheten Sudirman Cup versloegen de Zuid-Koreanen China met 3-1. De Chinezen hadden de afgelopen vier edities van het toernooi gewonnen.

Korea won het tweejaarlijkse toernooi eerder in 1991 en 1993. Nederland sloot het toernooi vrijdag al af en eindigde op de tiende plaats. Hoewel Zuid-Korea de Sudirman Cup dus niet voor het eerst won, was de zege op China verrassend. De minst verwachte overwinning kwam op naam van enkelspeler Hyun Il Lee. De 22-jarige badmintonner verraste de nummer één van de wereld, Hong Chen: 15-10 -12. Daarmee bracht Lee de stand op 2-1.

Het Koreaanse gemengddubbel was in de eerste partij al sterker dan het Chinese tweetal. In de tweede partij moest wereldtopper Gong Ruina vervolgens al heel ver gaan om de onbekende Jun Yae Jong van zich af te houden. Na de verrassing in het mannenenkel was ook het mannendubbel uit Korea duidelijk sterker, 3-1.

Promotie

Nederland slaagde er eerder in de week niet in de doelstelling te behalen: promotie naar de eerste divisie van de zes beste landen. Bondscoach Martijn van Dooremalen putte troost uit de nieuwe opzet van het kampioenschap, dat in acht edities altijd werd gedomineerd door dezelfde vier landen. In geen enkele aflevering kwam er een ander land in de halve eindstrijd dan Denemarken, Indonesië, Zuid-Korea en China.

Van Dooremalen

Voor de negende Sudirman Cup, in 2005, plaatsen de deelnemers zich via continentale kwalificatiewedstrijden. Elk land dat zich kwalificeert, kan zich dan ook daadwerkelijk bemoeien met de strijd om de medailles. In dit toernooi maakten alleen de zes landen uit de hoogste divisie kans op een medaille. "We deden mee aan een toernooi dat we nooit konden winnen", aldus Van Dooremalen, die de nieuwe opzet toejuicht.