ZEIST - Rafael van der Vaart en André Ooijer keren terug in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat haalde de middenvelder van Ajax en de verdediger van PSV bij de ploeg voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië, komende zaterdag in Rotterdam, en de woensdag daarna in en tegen Moldavië. Zij ontbraken in de vorige interland, tegen Argentinië. De opvallendste afwezige is Marc Overmars.

De geblesseerde Phillip Cocu (knie) ontbreekt in Oranje. Doelman Edwin van der Sar is ook nog gekwetst (voet). Ronald Waterreus en Sander Westerveld zijn de twee keepers in de selectie. Advocaat riep 21 spelers op, die zich woensdag verzamelen voor een trainingskamp in Noordwijk.

Van der Vaart

Opvallend is de selectie van Van der Vaart. De Ajacied is net een paar weken terug van een lange blessure en volgens zijn trainer Ronald Koeman is hij nog lang niet de Van der Vaart van vóór zijn blessure. De speler had vorige week woensdag moeite met het hoge tempo in het duel met AS Roma en werd zelfs bij vlagen overlopen. Ook zondag tegen PSV speelde hij matig. Ajacied Andy van der Meyde is ook opgeroepen, terwijl hij niet constant presteert bij zijn club.

Overmars

Bij de aanvallers valt op dat Marc Overmars opnieuw niet bij de ploeg zit. De aanvaller is basisspeler bij FC Barcelona, scoorde zondag twee keer tegen Racing Santander en is terug op niveau na zijn knieblessure.

Advocaat kondigde bij de interland tegen Argentinië al aan dat hij niet snel wisselingen zou aanbrengen in zijn selectie. Hij houdt vast aan spelers die zijn vertrouwen genieten. Overmars is diep teleurgesteld, maar hield zich op de vlakte. "Ik kan maar beter geen reactie geven."

Zenden

In de lijst van aanvallers staat nu Boudewijn Zenden, die daarvoor bij de verdedigers stond. Bij Chelsea speelt de Limburger niet wekelijks. De (beoogde) linkerverdediger tegen Tsjechië en Moldavië is daardoor Giovanni van Bronckhorst.

De Boer

Aanvoerder Frank de Boer speelt zaterdag in De Kuip zijn 100e interland en wordt daarmee recordhouder. Patrick Kluivert kan ook een record breken: wanneer hij een keer scoort, komt hij op gelijke hoogte met Dennis Bergkamp die recordschutter is in Oranje met 37 treffers. In groep 3 van de EK-kwalificatie wonnen Nederland en Tsjechië de eerste twee wedstrijden.

Selectie:

Doel:
Waterreus (PSV)
Westerveld (Real Sociedad)
Defensie:
Frank de Boer (Barcelona)
Van Bronckhorst (Arsenal)
Ooijer (PSV)
Reiziger (Barcelona)
Ricksen (Glasgow Rangers)
Stam (Lazio Roma)
Middenveld:
Van Bommel (PSV)
Davids (Juventus)
Seedorf (AC Milan)
Bosvelt (Feyenoord)
Van der Vaart (Ajax)
Aanval:
Ronald de Boer (Glasgow Rangers)
Hasselbaink (Chelsea)
Van Hooijdonk (Feyenoord)
Kluivert (Barcelona)
Makaay (Deportivo la Coruna)
Van der Meyde (Ajax)
Van Nistelrooij (Manchester United)
Zenden (Chelsea).