LONDEN - Arsenal boekte zondag een moeizame 2-1 zege op Everton en behoudt daardoor de koppositie in de Engelse voetbalcompetitie. Manchester United, dat zaterdag dankzij een hattrick van Ruud van Nistelrooij even aan de leiding kwam, blijft tweede met twee punten achterstand.

Van Nistelrooij maakte zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Fulham alle doelpunten. De Nederlandse topschutter scoorde zijn eerste vlak voor rust uit een strafschop. In de tweede helft trof de 26-jarige spits nog twee keer doel, waarvan de laatste in de slotminuut. Zijn tweede doelpunt was van grote schoonheid; hij pikte de bal op eigen helft op, passeerde drie tegenstanders en schoot zuiver in.

Atmosfeer

"Op een zaterdag als deze, met een geweldige atmosfeer, het mooie weer en het uitstekende veld, was het absoluut fantastisch om te voetballen", zei de succesvolle schutter na zijn vierde hattrick voor Manchester United. Hij staat inmiddels op vijftien competitietreffers.

Arsenal

Patrick Vieira werd matchwinner voor Arsenal, dat het bepaald niet makkelijk had tegen Everton. De ploeg, met Bergkamp en Van Bronckhorst in de basis, kwam thuis al na acht minuten op voorsprong door verdediger Cygan. Hij kopte een hoekschop van Henry in. Even leek het dat Arsenal over de bezoeker heen zou walsen, maar het taaie Everton hield stand.

Rooney

In de tweede helft baarde de 17-jarige Wayne Rooney van Everton opzien. Het jeugdige talent was een kwartier lang een plaag voor de defensie van Arsenal. In de 56e minuut trof Rooney doel: 1-1. Daarna zette Arsenal alles op alles om de winnende goal te maken. Vieira slaagde in de 64e minuut met een rake trap.

Newcastle

Newcastle United bleef goed in het spoor van Arsenal en Manchester United met een indrukwekkende zege op Blackburn Rovers: -1. De club van Robson drukte door in het laatste halfuur. Jerrel Hasselbaink maakte zaterdag het eerste doelpunt voor Chelsea dat met 5-0 van Manchester City won. Sun Jihai, de Chinese verdediger van City, kreeg in de laatste minuut de rode kaart.

Liverpool

Liverpool hield door een 3-1 winst op Leeds United zicht op de begeerde vierde plaats, die recht geeft op kwalificatiewedstrijden voor de Champions League. De 'reds' staan 2 punten achter Chelsea, dat nu die vierde plaats bezet. Michael Owen zette Liverpool na twaalf minuten op voorsprong met zijn 22e goal van het seizoen.