BARCELONA - Radomir Antic lijkt FC Barcelona nu ook in de competitie op de rails te hebben gekregen. De opvolger van Louis van Gaal zag tot zijn genoegen dat de Catalanen nog wel degelijk de gretigheid kunnen opbrengen in de Primera Division iets recht te zetten. Racing Santander was zondagavond het slachtoffer: 6-1. Real Madrid maakte op weg naar de zoveelste titel een tussensprintje, -0 tegen Deportivo.

Barça, met de vier fitte Nederlanders in de basis, haalde meteen zo hard uit dat de bezoekers binnen de kortst mogelijke keer liepen te tollen. De uitblinkende Patrick Kluivert opende de score al na seconden. Riquelme liet er vlot een op volgen en opnieuw Kluivert maakte er 3-0 van nog voordat er een half uur was verstreken. De 68.351 socios op de tribune zagen dat het goed was.

De tegentreffer van Guerrero vlak na rust kon de thuisploeg niet ernstig verontrusten. In de slotfase hadden Marc Overmars (2) en Mendieta (strafschop) nogmaals succes. Barcelona demonstreerde ook al voor aanvang. Om hun bezorgdheid over de oorlog in Irak te tonen kwamen de spelers en staf op met een vijftien meter lang spandoek "Voor de Vrede".

Door de zege staat Barcelona nu weer in het linker rijtje (negende) en is de achterstand op de nummer zes Atletico Madrid, dat zaterdag gelijkspeelde, nog maar drie punten. In de jacht op Europees voetbal maakte Celta de Vigo, met dank aan de ex-Ajacieden Mido en Benni, tegen Athletic Bilbao 2-1. Valencia leverde twee punten in tegen espanyol: 1-1.

In de strijd om de landstitel vergaloppeerde Real Sociedad zich tegen Villareal. Darko Kovacevic maakte halverwege de eerste helft -0 en benutte een kwartier voor tijd een strafschop, waarop het duel beslist leek. Jorge Lopez en Victor Fernandez dachten daar anders over. Zij passeerden doelman Westerveld in blessuretijd, waardoor de eindstand 2-2 werd.

Real

Dat gelijkspel gaf Real Madrid zondagavond alle kans alleen aan de leiding te komen met drie punten voorsprong als concurrent Deportivo kon worden uitgeschakeld. Dat gebeurde, met dank aan de supersterren. Zinedine Zidane, net voor rust, en Ronaldo, net na hervatting, zorgden voor de geruststellende 2-0.