BOLZANO - De wereldhandbalfederatie IHF dreigt Nederland wegens een fors financieel geschil de organisatie van het wereldkampioenschap in 2003 te ontnemen.

Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) haalde dat toernooi vorig jaar binnen ten koste van Kroatië. Als Nederland de organisatie verliest, is vooral de nationale vrouwenploeg van Bert Bouwer flink de dupe.

Het mondiale toernooi in eigen land is voor Oranje de perfecte opstap naar de Olympische Spelen in 2004, het doel van de "meiden met een missie". De handbalsters zouden als gastland automatisch mogen meedoen en zijn verzekerd van steun van het thuispubliek en een gunstige loting.

Miljoenengeschil

Wil het NHV deze ideale voorbereiding niet verspelen, dan zal het snel het miljoenengeschil met de internationale bond moeten oplossen. De Nederlanders vragen 3 miljoen gulden van de IHF, maar krijgen vooralsnog maar 1,1 miljoen.

"Het is een schande zoals het gegaan is", zegt Gijs Langevoort, voorzitter van het WK-organisatiecomité en tevens voorman van de medische commissie van de IHF. "We hebben vorig jaar een aanbieding gedaan die is goedgekeurd, maar de IHF heeft daar zelf 50 procent afgehaald. Ze stellen dat Nederland het moet doen met hetzelfde bedrag als Italië nu voor het WK 2001 heeft gekregen."

Het NHV vindt dat de wereldbond onterecht uitgaat van cijfers in het oude contract met tv- en marketingpartner Sport Plus (800.000 Zwitserse francs/1,1 miljoen gulden). Inmiddels is een nieuwe verbintenis gesloten. Nederland heeft daarom een andere rekensom gemaakt (1,5 miljoen francs) en wil ook compensatie (625.000 francs) voor de extra wensen van de IHF op het gebied van reclame, vip-ruimte, eten en een intern tv-kanaal.

Geen jeugdherberg

Het WK-comité 2003 werkt met een begroting van ongeveer 5 miljoen gulden en wil daar geen concessies aan doen. "We willen het WK graag en hebben alle steun van NOCNSF en VWS. Maar het moet wel een goed toernooi zijn. De mensen moeten niet in de jeugdherberg slapen", vindt Langevoort.

"We proberen nu het geschil diplomatiek op te lossen, maar ik vind dat we niet te veel concessies moeten doen. Als de IHF ons het WK afneemt, moeten we andere stappen niet uitsluiten.Bekijk video