SEPANG - Jos Verstappen staat zondag bij de Grote Prijs vanMaleisië in de Minardi op de voorlaatste startrij, naast de DuitserRalf Schumacher. De Nederlandse formule-1-coureur reed zaterdag ophet vochtige en hete (35 graden in de schaduw en zelfs 51 net bovenhet asfalt) circuit van Sepang in de kwalificatie een beste rondein 1.40,417.

Dat was de achttiende tijd, bijna 2 seconden langzamer dan RalfSchumacher en nog geen 0,2 sneller dan ploeggenoot Justin Wilson.In de vrije training eerder op de dag was het verschil met de Britgroter. Diens debuterende landgenoot Ralph Firman sluit zondag derij.

De Spanjaard Fernando Alonso veroverde verrassend pole position.Hij stuurde zijn Renault met een gemiddelde snelheid van 205,626kilometer per uur rond, resulterend in een tijd van 1.37,044.Daarmee was hij zijn Italiaanse teamgenoot Jarno Trulli te snel af.

Wereldkampioen Michael Schumacher (1.37,393) vertrekt in de Ferrarivan de tweede startrij in gezelschap van de Brit David Coulthard.Alonso, van 29 juli 1981, is met zijn 21 jaar de jongste coureurooit die zich als beste kwalificeerde voor een Grote Prijs en deeerste Spanjaard. Hij loste de Braziliaan Rubens Barrichello af.Deze was 22 jaar en drie maanden toen hij op pole stond. Datgebeurde in 1994 bij de Grand Prix van België op Francorchamps.

Pole position op je 21e

Voor Renault was het twintig jaar geleden dat het Franse teammet twee rijders (Alain Prost en Eddie Cheever) vooraan stond. Datwas het tijdperk van de turbomotor. Nu mogen de bolides niet wordenbijgetankt tussen de kwalificatie en het begin van de race. Datvraagt dus om taktiek en het maken van een keuze. Renault deed datvooralsnog met het meeste succes. "Dit is fantastisch", jubeldeAlonso. "Ik geloof dat ik droom. Stel je eens voor, pole positionop je 21e."

Verstappen klaagde opnieuw over overstuur. Bij het insturengleed de achterkant van de Minardi vaak weg. Dat was fnuikend ophet tweede, bochtige gedeelte van het circuit. De eerste halveminuut van de ronde kon de Limburger de concurrentie nog aardigbijhouden. Daarna werd zijn achterstand bij gebrek aan grip, vooralte wijten aan de banden, zienderogen groter.