ARNHEM - Er is geen sprake van dat nog deze week het faillissement van het multifunctionele stadion Gelredome in Arnhem wordt aangevraagd. Gelredome heeft nog financiële ruimte tot eind januari volgend jaar.

Dat heeft Gelredome-directeur P. van Sliedrecht maandag gezegd. Hij is stomverbaasd over berichten dat schuldeisers maandag of dinsdag het faillissement van het stadion zouden willen aanvragen. Hij noemt dat onzin, vooral omdat Provinciale Staten van Gelderland woensdag nog moeten besluiten over eventuele provinciale steun voor het complex.

Gelredome is volgens de directeur in financiële moeilijkheden geraakt door de erfenis van het duo Aalbers/Terlouw. Oud-commissaris van de koningin J. Terlouw was bij de oprichting van Gelredome voorzitter van de raad van commissarissen. Onder leiding van Aalbers en Terlouw is een veel te krappe aflossingstermijn voor een hypothecaire lening van 40 miljoen gulden afgesproken. Bovendien hebben beiden een miljoenenoverschrijding van het bouwbudget laten ontstaan, zegt Van Sliedrecht.

Gelredome heeft 160 miljoen gulden gekost. Dat geld is opgebracht door tien zogenoemde founders, zeven financierders en overheden. De provincie Gelderland heeft onder andere 50 miljoen gulden in het stadion gestoken. Mocht Gelredome failliet gaan, dan is iedereen zijn geld kwijt. Volgens Van Sliedrecht kan daarom iedereen beter een beetje water bij de wijn doen.

Gedeputeerde Staten van Gelderland presenteerden dit najaar een plan om garant te staan voor de lopende schulden van Gelredome tot een bedrag van 60 miljoen gulden. Door de bestuurscrisis in Gelderland is dit plan nog nooit in de Staten besproken. Van Sliedrecht stelt dat dat woensdag moet gebeuren, aangezien de provincie een inspanningsverplichting heeft.

Het provinciebestuur heeft de afgelopen maanden met allerlei partijen gesproken om een andere oplossing voor het stadion te vinden. Een overnameplan van particuliere investeerders is mislukt. Ondertussen heeft Gelredome ook om een overbruggingskrediet van 3 miljoen gulden gevraagd om aan lopende verplichtingen te voldoen. Verantwoordelijk gedeputeerde J. de Bondt wilde maandag nog niet zeggen over welk voorstel de Staten woensdag nu precies praten.