Ferrari klopt McLaren in kwalificatie

SPA - Kimi Raïkkönen start zondag op pole positie in de Grand Prix van België. De Fin krijgt zijn teamgenoot bij Ferrari, Felipe Massa, naast zich op de eerste startrij.Wereldkampioen Fernando Alonso start als derde, WK-leider Lewis Hamilton als vierde.

Ferrari en McLaren worden zondag de hoofdrolspelers in een nieuwe slag om de Ardennen. Beide teams toonden zich tijdens de kwalificatie in Spa sterk aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen de rode en zilvergrijze wagens bedroeg zaterdag minder dan 0,1 seconde. Al beschikte Ferrari toch over een klein voordeel.

Kimi Raïkkönen en Felipe Massa slaagden er namelijk beiden in hun wagen op de eerste startrij te plaatsen. De Fin toonde zich twaalf duizendste van een seconde sneller dan Massa en pakte zo zijn derde pole van het seizoen.

Wereldkampioen Fernando Alonso toonde zich niet geheel foutloos tijdens de kwalificatie, maar werd toch nog knap derde. De Spanjaard start daardoor op de propere kant van de baan en dat kan een voordeel betekenen bij de start. WK-leider Lewis Hamilton daarentegen wordt door zijn vierde startplaats eerder benadeeld.

Straf voor Kubica

De Pool Robert Kubica toonde zich achter Ferrari en McLaren de snelste rijder, maar daar kan hij zondag niet van profiteren. De motor van zijn BMW-Sauber moest gewisseld worden en dat kost hem tien startplaatsen. De vijfde plaats op de startgrid wordt ingenomen door de alweer verrassend sterke Nico Rosberg.

De jonge Duitser toonde zich in zijn bescheiden Williams sneller dan de BMW van Nick Heidfeld, de Red Bull van Mark Webber, de Toyota van Jarno Trulli en de beide Renaults.

Sutil verrast bijna

Bij Spyker leek Adrian Sutil even voor een verrassing te gaan zorgen. Zijn laatste poging in het eerste deel van de kwalificatie was goed voor een knappe twaalfde tijd. Helaas voor Sutil waren heel wat andere rijders op dat moment nog aan een snel rondje bezig. Toen iedereen uiteindelijk de finish gepasseerd was, bleek Sutil alsnog te zijn teruggezakt naar de twintigste plaats.

Teamgenoot Sakon Yamamoto kon zijn knappe prestatie van vrijdag ook niet herhalen. De Japanner was de traagste rijder tijdens de kwalificatie en start dus helemaal achteraan.

NUwerk

Tip de redactie