FIA geeft bewijs inzake McLaren vrij

AMSTERDAM - De FIA heeft het belastende bewijs in de spionagezaak tegen McLaren vrijdag openbaar gemaakt. Hieronder bevindt zich het persoonlijke e-mailverkeer tussen de Spaanse coureurs Pedro de la Rosa en Fernando Alonso.

De la Rosa, testcoureur bij McLaren, stuurde een e-mail naar de wereldkampioen waarin het gas in de banden van de Ferarri F2007 werd besproken, meldt Formule 1 Race Report.

Alonso reageerde daar enthousiast op met: "zij hebben duidelijk iets anders dan de rest, en niet alleen dit seizoen. Het zou wel eens bepalend kunnen zijn. Laten we hopen dat we het kunnen uittesten."

Coughlan

Ook het e-mailverkeer tussen de testrijder en Mike Coughlan, voormalig topingenieur bij McLaren en hoofdpersoon in de rechtzaak, kwam ter sprake tijdens de hoorzitting.

De Spanjaard zou aan de Britse technicus hebben gevraagd "wat de gewichtsverdeling van de rode auto was". De la Rosa voegde daar aan toe dat dergelijke informatie van pas zou komen in de simulator.

Onbetrouwbaar

Tijdens de hoorzitting van donderdag verklaarde De la Rosa echter dat hij besloten had geen gebruik te maken van de informatie. Als verklaring gaf hij daarvoor dat hij de data als onbetrouwbaar beschouwde.

Zondebok

Die verklaring zou echter wel eens de doodsteek voor McLaren geweest kunnen zijn. In de motivatie bij de uitspraak zegt de World Motor Sport Council (WMSC) namelijk: "het is hoogst opmerkelijk dat een dergelijke belangrijke beslissing door een testrijder genomen zou worden."

"Tevens is niet duidelijk waarom De la Rosa informatie die hij naar eigen zeggen als onbruikbaar beschouwt, dagen later toch nog uitgebreid bespreekt met Fernando Alonso", aldus de WMSC, die McLaren ervan verdenkt De la Rosa als zondebok te gebruiken.

Alonso

Opmerkelijker echter lijkt de rol van Fernando Alonso. De Spanjaard, die al enige tijd ongelukkig is bij de Britse renstal, kreeg van de FIA al eerder immuniteit aangeboden in ruil voor belastende informatie.

Aangezien De la Rosa probeerde als zondebok voor zijn werkgever te fungeren lijkt het erop alsof de persoonlijke mailwisseling tussen de twee coureurs, die naar nu blijkt een bepalende rol in het vonnis heeft gespeeld, afkomstig moet zijn van Alonso.

Boete

De WSMC besloot McLaren donderdag een boete van honderd miljoen dollar op te leggen en alle punten in de strijd om het constructeurkampioenschap af te nemen. Lewis Hamilton en Fernando Alonso ontkwamen in het vonnis echter aan puntenaftrek.

De Spanjaard kan daardoor op jacht naar zijn derde wereldtitel op rij. Hamilton, debuterend in de Formule 1, gaat echter aan de leiding in de tussenstand van het WK.

Tip de redactie