ISTANBUL - Succes voor Jaap Stam. De robuuste verdediger vanOranje bereikte donderdagavond in Istanbul met zijn club Lazio Romade halve finale van het toernooi om de UEFA Cup. Besiktas werd opeigen veld met 2-1 verslagen. Lazio had thuis al met 1-0 gewonnen.De beslissing over de halve finale viel binnen tien minuten.

Lazio trof tweemaal doel door Fiore en Castroman. Daarna moestBesiktas vier keer scoren om de laatste vier te bereiken. Eenhopeloze opgave tegen een Italiaanse defensie met een centralepositie van Jaap Stam. Besiktas scoorde pas zeven minuten voortijd. Sergen Yalçin redde de eer.

Spannender in Athene

Veel spannender was het in Athene bij Panathinaikos - FC Porto.Net als de Grieken vorige week wonnen de Portugezen de uitwedstrijdmet 1-0. Dit betekende dat de verlenging de beslissing moestbrengen. De Braziliaan Derlei scoorde zowel in de regulierespeeltijd (15e minuut) als in de prolongatie (103e minuut) enschoot FC Porto naar de laatste vier.

Panathinaikos liep twee uur storm, wist echter niet te scoren. De Nederlandse scheidsrechterRené Temmink trok drie gele kaarten, waarvan één voor de Fin JonasKolkka, ex-PSV, nu van Panathinaikos.

Celtic verrast

Celtic zorgde in het Verenigd Koninkrijk tegen Liverpool voor een reusachtigeverrassing. Na de 1-1 thuis wonnen de Schotten de uitwedstrijd met-0. Thompson in de 45e (vrije trap door de muur) en Hartson in dee (na een een-twee-combinatie met Larsson) verschalkten JerzyDudek in het Engelse doel. Liverpool, dat Diouf wegens eenschorsing moest missen, raakte in het verloop van de wedstrijdsteeds meer gefrustreerd.