PARIJS - McLaren moet alle in 2007 gescoorde punten inleveren en een monsterboete van 100 miljoen dollar betalen. Dat is het verdict van de Wereldraad voor Motorsport in de spionagezaak bij Ferrari. Lewis Hamilton en Fernando Alonso mogen hun punten wel behouden en blijven dus de belangrijkste titelkandidaten.

"Gerechtigheid is geschied", dat is de mening van Max Mosley. De FIA-voorzitter staat helemaal achter straf die McLaren donderdag kreeg voor het bespioneren van concurrent Ferrari. Het Britse team moet niet alleen een fikse boete betalen maar verliest ook alle punten in het wereldkampioenschap voor constructeurs. Dat betekent dat Ferrari nu al zeker is van die wereldtitel.

Rijders ontsnappen

In het rijderskampioenschap is de strijd nog niet over. Wereldkampioen Fernando Alonso en WK-leider Lewis Hamilton gingen in Parijs vrijuit en staan zondag dus gewoon aan de start in België. Bij winst krijgen ze geen vertegenwoordiger van het team mee op het podium.

Uitsluiting

McLaren gaat dus niet vrijuit, maar ontsnapt voorlopig wel aan een uitsluiting. Toch dreigt het team nog steeds uit het kampioenschap te worden gegooid. Niet dit seizoen, maar wel volgend jaar. De FIA zal de nieuwe bolide van het Britse team uitvoerig bestuderen en dan beslissen over eventuele straffen.