Oranje is tevreden maar snapt kritiek niet

TIRANA - Opgelucht en tevreden over de tweede zege binnen vier dagen namen de spelers van het Nederlands elftal donderdag weer voor een maandje afscheid van elkaar. Bondscoach en spelers beseffen dat het na de zwaarbevochten zege op Albanië (0-1) wel heel raar moet lopen wanneer Oranje komende zomer niet op het EK mag uitkomen.

Het Nederlands elftal heeft in de resterende vier duels voldoende aan zeven punten voor een geslaagde kwalificatiereeks. Na de eerstvolgende uitwedstrijd tegen Roemenië (13 oktober) volgen nog thuisduels met Slovenië en Luxemburg. Oranje gaat ook nog op bezoek bij Wit-Rusland.

Stug

Het zou goed kunnen dat het Nederlands elftal zich zelfs met minder dan zeven punten al voor de eindronde in Zwitserland en Oostenrijk plaatst. Bulgarije, de huidige nummer drie van de poule, moet het nog opnemen tegen Roemenië en Albanië, dat zich woensdagavond in het sfeervolle Qemal Stafa Stadion als een stugge en lastige opponent presenteerde.

Van Nistelrooij

Ruud van Nistelrooij had een groot aandeel in de recente overwinningen op Bulgarije (2-0) en Albanië (0-1). De spits schoot in beide duels slechts twee keer goed op het doel, maar mocht ook twee keer juichen.

Zijn winnende treffer in blessuretijd van het duel met Albanië was niet alleen van grote schoonheid. Van Nistelrooij maakte ook weer eens duidelijk dat hij ondanks zijn tekortkomingen tijdens het combinatievoetbal in de kleine ruimte van grote waarde blijft.

Kritiek

Waar de spits van Real Madrid niet begrijpt dat de gesprekken over hem vaak over zijn mindere eigenschappen gaan, snappen zijn coach en ploeggenoten niet waarom het Nederlands elftal altijd zo kritisch wordt benaderd.

"We hebben hier een heel goede prestatie geleverd", verwoordde Joris Mathijsen de mening van zo'n beetje de hele nationale selectie. "Maar iedereen zal het wel weer niets vinden."

Geluk

De verdediger had gelijk dat zijn ploeg de tweede helft van het duel met Albanië domineerde. Hij vergat voor het gemak dat de Britse scheidsrechter Michael Riley vlak voor rust een eigen doelpunt van Mario Melchiot nooit had mogen afkeuren. "Daar hadden we geluk mee", erkende ook Van Basten na het bestuderen van de beelden.

De bondscoach was blij dat zijn ploeg zich niet zoals vorig jaar tegen de Portugezen liet provoceren. Hij is ook tevreden met spelers als Van Nistelrooij, Van Persie, Sneijder, Van der Vaart, Babel, Kuijt en Robben, die iedere wedstrijd met een geniaal moment kunnen openbreken.

Verdediging

De problemen van Oranje liggen ook niet voorin, waar bepalende spelers van Real Madrid, Arsenal, Liverpool en AC Milan voor een basisplaats knokken. Het Nederlands elftal is met verdedigers van Wigan Athletic, Blackburn Rovers, Aston Villa en Hamburger SV wel kwetsbaar achterin.

Hoopgevend is dat de bondscoach na drie jaar in Demy de Zeeuw eindelijk een geschikte verbindingsspeler tussen de achterste en middelste linie heeft gevonden. Tegen Albanië bleek wel dat een middenveld met De Zeeuw en Giovanni van Bronckhorst veel aan creativiteit ontbeert. Van Basten kan dat probleem met Clarence Seedorf of Ibrahim Afellay oplossen.

Prestatie

Bij het lezen van de kritische commentaren over het duel met Albanië troostte het hele gezelschap van Oranje zich met de gedachte dat veel gerenommeerde landen zich de afgelopen vier dagen wel vergaloppeerden.

Frankrijk, Spanje en Portugal bewezen volgens de Nederlandse coach en spelers dat je na twee overwinningen binnen vier dagen in het huidige internationale voetbal wel over een goede prestatie moet spreken. Zelfs als een dergelijk resultaat met tegenvallend spel of een treffer in de laatste minuut tot stand komt.

NUwerk

Tip de redactie