Hiddink met Rusland onderuit op Wembley

LONDEN - Guus Hiddink is met Rusland tegen de eerste nederlaag aangelopen in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap, volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland. De bondscoach uit de Achterhoek zag woensdagavond zijn ploeg met 3-0 van Engeland verliezen op Wembley.

Michael Owen was de grote man bij de thuisploeg. De spits scoorde zowel in de zevende als in de 31e minuut. De derde treffer, van Rio Ferdinand in de 84e minuut, bereidde Owen voor.

Kroatië

Door de ruime zege klommen de Britten in groep E over de Russen heen naar de tweede plaats. De brigade van Hiddink heeft na negen duels twee punten minder dan Engeland. Beide ploegen treffen elkaar op 17 oktober in Rusland. Kroatië bleef koploper dankzij een uitbundige zege op Andorra (6-0).

Polen

In groep A bracht Leo Beenhakker als bondscoach van Polen opnieuw een lastige uitwedstrijd in de EK-kwalificatie tot een goed einde. Hij zag zijn ploeg in Helsinki gelijkspelen tegen Finland. Er werd niet gescoord. De Polen pakten zaterdag ook al een punt in en tegen Portugal (2-2).

Dat het 0-0 bleef in Helsinki was in belangrijke mate te danken aan beide keepers, Jussi Jaaskelainen en Artur Boruc. Beenhakker had vrede met het resultaat.

"De kansen die beide ploegen kregen berustten voor 80 procent op toeval", was zijn reactie. Portugal verspeelde in de slotfase twee punten tegen Servië (1-1). Polen bleef koploper met twee punten meer dan Finland en vier punten meer dan Portugal met een wedstrijd meer gespeeld.

Frankrijk

Schotland zette groep B op z'n kop door Frankrijk in Parijs met 1-0 te verslaan. James McFadden was de grote held van de Schotten. Hij maakte halverwege de tweede helft de treffer, waardoor zijn ploeg de leiding overnam in de poule.

Italië deed eveneens goede zaken. De Azzurri wonnen in Kiev met 2-1 van Oekraïne. Antonio di Natale redde de wereldkampioen. Hij scoorde tweemaal. Andrej Sjevtsjenko maakte even gelijk voor Oekraïne.

Schotland is nu eerste in de groep met 21 punten uit 9 duels. De Italianen hebben een punt minder. Frankrijk is met 19 uit 9 ook nog volop in de race.

Griekenland

In groep C verdedigde Griekenland de koppositie. Belager Noorwegen kwam voor eigen publiek niet verder dan 2-2. De thuisploeg werkte in de eerste helft dankzij John Carew en John Arne Riise twee keer een negatieve marge weg. De achterstand van Noorwegen op de titelverdediger bleef twee punten, met ook nog een wedstrijd meer gespeeld.

In dezelfde groep won Turkije met 3-0 van Hongarije. De thuisploeg profiteerde van een rode kaart voor Gera in de 63e minuut. De Turken kwamen daarna door Gökhan, Aurelio en Altintop alsnog vlot tot scoren. De ploeg van bondscoach Fatih Terim kwam in punten op gelijke hoogte met Noorwegen, met een wedstrijd minder gespeeld.

Tsjechië

In groep D belandde Tsjechië achter Duitsland vaster op de tweede plaats door een kleine zege op concurrent Ierland: 1-0. Marek Jankulovski scoorde na een kwartier.

Noord-Ierland

In groep F verslikte nummer twee Noord-Ierland zich in en tegen IJsland: 2-1. Keith Gillespie maakte in de extra tijd de beslissende treffer in eigen doel uit een voorzet van AZ-verdediger Grétar Steinsson.

Denemarken won met 4-0 van Liechtenstein, mede dankzij twee doelpunten van Morten Nordstrand. Spanje kwam in punten op gelijke hoogte met koploper Zweden dankzij een zege van 2-0 op Letland. Xavi en Torres scoorden voor de ploeg die een wedstrijd meer speelde dan de Scandinavische ploeg.

NUwerk

Tip de redactie