Geen sprake van paniek bij ECV

ZEIST - De directie van de Eredivisie CV (ECV) heeft woensdag met enige verbazing kennis genomen van de ferme uitspraken van AZ-voorzitter Dirk Scheringa in het voetbalweekblad VI over de uitzendrechten.

"Onnodig in deze fase. We zitten midden in het ontwikkelingsproces en liggen keurig op schema. Ik reken op een akkoord, dat opnieuw de collectieve verkoop van alle tv-rechten mogelijk maakt", zei ECV-directeur Alex Tielbeke woensdagavond.

Verdeelsleutel

Tielbeke bevestigde dat AZ en Ajax over deze kwestie een aangetekende brief aan de ECV hebben gestuurd. "Daarin behouden beide clubs zich het recht voor om de eigen uitzendrechten van hun thuiswedstrijden niet in te brengen bij de collectieve verkoop."

"Voor AZ en Ajax is de nieuwe verdeelsleutel van alle opbrengsten uit de tv-pot van cruciaal belang. Beide clubs hebben nu een juridische stelling ingenomen. Ik vertrouw er echter op dat onze breed samengestelde werkgroep tot een goed voorstel komt waarin alle clubs zich kunnen vinden. Ook AZ en Ajax."

Collectief

Tielbeke benadrukte dat alleen een collectieve verkoop van de rechten op de samenvattingen van alle eredivisiewedstrijden aan de orde is.

"We doen het exact hetzelfde als drie jaar geleden. We willen alle uitzendrechten collectief verkopen. Dat gaat ook gebeuren, ondanks de ontstane ophef. Als AZ en/of Ajax er toch uitstappen? Dan is het voor de ECV nog vroeg genoeg om aanvallende uitspraken te doen."

Tip de redactie