Van Basten: Een compliment waard

TIRANA - Bondscoach Marco van Basten wilde woensdagavond in Tirana van geen kritiek weten na de magere en late zege op het middelmatige Albanië (0-1). "We hebben volkomen verdiend gewonnen. We hebben na de rust gedisciplineerd en geconcenteerd gespeeld. Een compliment waard."

Volgens Van Basten was het lastig voetballen tegen Albanië. "Ze liepen maar te zeiken tegen de scheidsrechter en groeven zich op eigen helft helemaal in.

Voor een leuke wedstrijd heb je toch echt twee ploegen nodig. Zij hebben op eigen helft heel fel verdedigd. Dat maakte het voor ons moeilijk, omdat de ruimtes heel klein waren."

Prettig

Van Basten vond het "prettig en leuk" dat Ruud van Nistelrooy in de extra tijd nog het winnende doelpunt wist te maken.

"Natuurlijk, ik ben blij en opgelucht. We hebben de hele tweede helft geprobeerd aan te vallen. We hebben gedaan wat we moesten doen en daarmee het geluk een beetje geholpen. Zo hoort het ook."

Schorsingen

Van Basten beoordeelde de komende schorsingen van Robin van Persie, Wesley Sneijder en Mario Melchiot als enige minpunt in Tirana.

"Ja, daar baal ik wel van. We waren een beetje geïrriteerd door die Albanezen. Toch hebben we geen gekke dingen gedaan. Nogmaals, een compliment voor mijn spelers."

Van Nistelrooy

De verlossende treffer van Ruud van Nistelrooy in het EK-kwalificatieduel in en tegen Albanië leidde woensdagavond bij de spelers van het Nederlands elftal tot een spontaan feestje op het veld. De 'verlosser' kon het zelf ook amper bevatten.

"Het was een moeizame wedstrijd. Dat weet je als je hier komt. Met 0-0 was hier een massaal feest losgebarsten.

Uiteindelijk win je dan door een aanval die van de zijkant doorkomt en een bal die een keer goed valt", gaf de matchwinnaar aan, die verder amper een bruikbare bal in de spits te verwerken kreeg.

Jeetjemina

"Het was lastig allemaal. Dan winnen we in de laatste minuut. Daar hebben we met zijn allen keihard voor gewerkt. De ontlading was heel groot. Jeetjemina", stamelde Van Nistelrooij.

Tip de redactie