CALGARY - Nog nooit was Erben Wennemars zo kapot geweest als zondag in Calgary na afloop van de 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijd. Twintig minuten nadat hij was gefinisht, strompelde hij ondersteund door de dokter naar zijn hometrainer naast de baan.

"Zuur in de benen, hele lichaam vol", stamelde hij. "Moet uitfietsen", bracht hij nog uit voordat hij wat slijm kwijt moest. Even daarvoor was hij tweede geworden in de race. Het werd geen wereldrecord en daar was de Nederlander wel voor gegaan.

"Het ijs was er vandaag niet naar, en de benen waren niet goed genoeg", hijgde hij, al fietsend. Zijn 1.46,19 was goed voor zilver, niet voor goud en het bijbehorend record. Hij besefte het, maar kon nog niet veel uitbrengen. "Nog nooit zo kapot geweest." De ogen draaiden, het hele lijf was rood aangelopen. "Ik had hier .43-hoog of 1.44-laag willen schaatsen."

Laatste ronde

Even was hij goed op weg. Vanaf de opening (23,14) zat hij onder het wereldrecordschema van de Zuid-Koreaan Lee. Die kwam uiteindelijk bij 1.45,20 terecht. Tot de laatste doorkomst bleef Wennemars sneller, al was het op 1100 meter nog maar eenhonderdste seconde. "Ik moet mijn winst in de opening halen. Alleen dan kan ik Söndral verslaan."

Die Noor, olympisch kampioen, won zondag de wedstrijd in .45,81. "Terwijl ik me niet echt goed voelde, zit ik er toch zo dicht achter", stelde Wennemars. "Ik kan hem verslaan, ik weet het 100 procent zeker. Of er meer zijn die dat kunnen? Er is er in elk geval eentje", antwoordde de schaatser van Spaar Select, doelend op zichzelf.

Eerste 700 meter

"Als ik hem wil pakken, moet ik de winst in de eerste 700 meter pakken. Daar liggen de kansen. Het liefst rijd ik een rit voor Söndral. Kan hij zich stukbijten op mijn tijd. Ik weet niet of hij al zenuwachtig van mij wordt, maar hij heeft er alle reden toe."

De Noor, die zei zich 's morgens ziek te hebben gevoeld, reageerde laconiek op de woorden van zijn Nederlandse concurrent. "Hij kan me zeker verslaan. Ik heb bewondering voor de wijze waarop Erben zichzelf vandaag heeft gemarteld. Als hij zo doorgaat, zal hij op een dag een heel snelle tijd neerzetten. Natuurlijk word ik nerveus van hem. Maar dat word ik van meer mensen. Mijn grootste concurrent? Ids Postma."

Postma

Die ontbrak zondag in het deelnemersveld. De Fries van DSB reed zaterdagavond op zijn gemak een trainingswedstrijd in Calgary. Hij scherpte zijn persoonlijk record aan tot 1.46,92. Rustig pakte hij in een uitgestorven Olympic Oval zijn schaatsen bij elkaar. "Gaat wel lekker zo", mompelde hij op het gemak. "Morgen zullen anderen sneller schaatsen, maar niet zo veel." De voorspelling klopte: het waren er vier.

Zijn pr was leuk, maar Postma vond het aardiger dat hij een extreem vlakke race schaatste. De olympisch kampioen op de kilometer had een verval van ongeveer een seconde. "Dat biedt perspectief. Dat persoonlijk record, ach, daar moeten nog twee seconden af. Dat komt wel. Dit was nogal een lullig wedstrijdje." Met de schaatsen in de rugzak liep Postma zaterdagavond het middenterrein af. Wetend dat zijn tijd nog wel komt.

/DOSSIERSchaatsen