AZ opent strijd om uitzendrechten

ALKMAAR - De Eredivisie CV, de belangenvereniging van alle achttien eredivisieclubs, gaat een hete herfst tegemoet. De collectieve verkoop van de uitzendrechten van alle eredivisiewedstrijden staat onder zware druk.

In november komt de ECV-directie met de nieuwe tender waarop geïnteresseerde partijen een bod kunnen doen.

Het huidige driejarige contract loopt medio 2008 af. In december moet de veiling van alle tv-rechten zijn afgerond.

Uitspraken

AZ-voorzitter Dirk Scheringa opende woensdag in het weekblad Voetbal International de strijd met enkele gespierde uitspraken.

"Er wordt veel te weinig geld uit de tv-rechten gehaald. Onze live- en buitenlandrechten halen we dan ook uit de ECV.

Die zijn óns eigendom en wij zijn ervan overtuigd dat wij in eigen beheer vijf keer zo veel kunnen verdienen", liet Scheringa in een groot VI-verhaal optekenen.

Contracten

Volgens onderzoek van VI leveren de tv-contracten jaarlijks in totaal ruim 81 miljoen euro op. Na de verplichte afdracht aan de eerste divisie, aan de KNVB en aan de ECV en na aftrek van alle overige kosten blijft er ruim 61 miljoen euro voor de clubs over om te verdelen.

Uit documenten van de ECV, waarop VI beslag wist te leggen, blijkt PSV al twee jaar de grootverdiener met 6,4 miljoen euro uit de tv-pot. Excelsior moest zich het afgelopen seizoen tevreden stellen met het laagste bedrag, 1,6 miljoen.

Meedoen

AZ-preses Scheringa stelt in VI dat andere eredivisieclubs als NEC en NAC Breda "minimaal twee keer zoveel geld uit hun uitzendrechten" kunnen halen. "Daarom willen wij het liefst dat deze clubs met ons plan meedoen.

Maar wij gaan niet wachten op de rest. Dan maar zonder ECV. Dit is een vrij land. Niemand kan ons uit de competitie zetten.

Wij vragen ons ernstig af of die tender er wel moet komen. Ten eerste zijn er al nauwelijks gegadigden, ten tweede willen wij maatwerk."

Ajax

Volgens VI heeft AZ in Ajax een belangrijke bondgenoot gevonden. Ook FC Groningen zou enige sympathie voor de Alkmaarse oppositie hebben. Deze twee clubs stellen zich echter vooralsnog minder hard op tegenover de ECV.

"De digitale tv biedt veel mogelijkheden", geeft directeur Maarten Fontein in VI toe. "Ajax is natuurlijk interessante content. Maar ik besef wel dat je altijd een club nodig hebt om tegen te voetballen. We spelen niet alleen thuiswedstrijden. Onze intentie is om het met elkaar te doen."

Bepaalde zaken

Erik van Leeuwen, woordvoerder van AZ, bevestigde woensdagavond desgevraagd, dat er "bepaalde zaken op tv-gebied bij AZ" spelen. "Dat is ook logisch. Het tv-contract loopt af en de mediawereld is sinds 2005 aanzienlijk veranderd.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Bij kabelmaatschappij UPC kun je al voor nog geen twee euro een film bestellen. Die kant wil AZ ook op, met een pay-per-view systeem bij thuisduels. Concreet is er nog niets, maar er speelt van alles."

Toetreden

Veelzeggend is het toetreden van NOS-oudgediende Martijn Lindenberg tot het Alkmaarse voetbalbolwerk. De voormalige topregisseur gaat twee dagen aan de slag bij AZ TV. Hij is nog aan de NOS verbonden als adviseur op het gebied van sportrechten.

"We zullen Martijn Lindenberg binnenkort officieel presenteren", lichtte Van Leeuwen toe. "Toch moet je zijn komst los zien van alle ontwikkelingen rond het tv-contract.

We willen AZ TV professioneler aanpakken en laten integreren in AZ.nl. Met zijn kennis en ervaring kan Lindenberg dat proces goed begeleiden."

Tornen

Van Leeuwen benadrukte dat AZ in principe niet wil tornen aan de collectieve verkoop van de uitzendrechten op de samenvattingen van alle eredivisiewedstrijden.

"Ook daaruit willen we echter wel meer geld ontvangen. We willen promoveren naar groep 1 waarin nu nog alleen PSV, Ajax en Feyenoord zitten.

Dat scheelt aan startgelden uit de tv-pot ruim 1,9 miljoen euro: 3,7 tegen 1,8 miljoen euro, zo blijkt uit een staatje in VI. Het lijkt me duidelijk dat AZ ook pleit voor een nieuwe verdeelsteutel bij deze inkomsten."

NUwerk

Tip de redactie