Herverdeling tv-inkomsten bedreigt toekomst Eredivisie

AMSTERDAM - Ajax en AZ zijn van plan de tv-rechten op hun wedstrijden niet langer via de Eredivisie CV (ECV) te verkopen. Dat blijkt uit documenten waarover Voetbal International beschikt.

De twee clubs uit Noord-Holland denken dat de inkomsten uit tv-gelden vele malen hoger zullen uitvallen als zij de rechten daarop zelf verkopen. Momenteel worden de rechten van alle wedstrijden gezamenlijk via de ECV geveild en wordt de totale opbrengst door achttien gedeeld.

Kijkcijfers

Ajax, Feyenoord en PSV nemen daarbij een speciale positie in genaamd 'belevingspakketen'. Hierdoor krijgt AZ, dat de afgelopen seizoenen aanzienlijk beter presteerde dan Feyenoord, toch minder geld dan de Rotterdamse club. Ajax trekt in Nederland de hoogste kijkcijfers en wil daarom dan ook meer geld ontvangen dan Feyenoord en PSV.

Drijvende motor achter het plan lijkt AZ-voorzitter Dirk Scheringa te zijn. De eigenaar van DSB-bank is van mening dat een club met grote ambities de rechten zelf dient te verkopen. "Er wordt te weinig uit de rechten gehaald", verklaart de voorzitter in het weekblad.

"Daarom halen wij onze live- en buitenlandrechten uit de ECV. De rechten zijn ons eigendom en wij zijn ervan overtuigd dat we in eigen beheer vijf keer zoveel kunnen verdienen."

Onderhandeling

Ajax staat niet onwelwillend tegenover het plan van Scheringa, maar lijkt het meer te gebruiken als onderhandelingstactiek. De Amsterdammers willen een groter deel uit de totale opbrengst van de tv-rechten dan dat zij nu krijgen.

Landskampioen PSV heeft laten weten niet achter het voornemen van Ajax en AZ te staan. De Eindhovenaren zijn van mening dat de eredivisie niet uit vier maar uit achttien clubs bestaat. PSV is echter, met de hoge inkomsten uit de Champions League, veel minder afhankelijk van de tv-rechten dan de concurrenten uit Noord-Holland.

Tip de redactie