WK judo jaarlijks

RIO DE JANEIRO - Het wereldkampioenschap judo wordt vanaf 2009 jaarlijks gehouden. Dat heeft de internationale judofederatie (IJF) dinsdag besloten op het internationale ledencongres in Rio de Janeiro.

Daar wordt later deze week het WK van dit jaar gehouden. Tot nu toe stond er elke twee jaar een mondiale titelstrijd op het programma.

In 2009 wordt het WK in Rotterdam gehouden, het jaar daarop reizen de judoka's naar Japan. De beslissing over de Japanse speelstad wordt later genomen. Het WK van 2011 is in Parijs. Die stad won op het ledencongres de verkiezing boven het Duitse Hamburg.

Vervanger

Op het congres hebben de aangesloten landen dinsdag ook een nieuwe voorzitter gekozen. Dat was nodig omdat de Zuid-Koreaan Park Yong-sung vorige week terugtrad. Zijn vervanger is Marius Vizer uit Roemenië.

De voormalige preses van de Europese judobond (EJU) kreeg een mandaat voor zes jaar, tot 2013. Het voorzitterschap van de EJU komt nu in handen van de Rus Sergei Soloveitsjik.

Besluit

Naast een jaarlijks WK werkt Vizer ook aan een mondiale wereldbekercyclus. Over het doorgaan daarvan is nog geen definitief besluit genomen.

Tip de redactie